Теми статей
Обрати теми

Отримання повторної згоди профспілкового комітету на звільнення працівниці за п. 1 ст. 40 КЗпП України

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Отримання повторної згоди профспілкового комітету на звільнення працівниці за п. 1 ст. 40 КЗпП України

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи потрібно отримувати повторну згоду профспілкового комітету на звільнення працівниці за п. 1 ст. 40 КЗпП України, якщо вона перебуває на лікарняному, а місячний строк дії згоди закінчився? Якщо так, чи можна розглянути подання власника у відсутності працівниці?

(м. Харків)

 

Відповідно до ст. 43 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) розірвання трудового договору з працівником на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника), членом якої є працівник. Якщо працівник є членом кількох первинних профспілкових організацій, які діють на підприємстві, в установі, організації, дозвіл на його звільнення дає той профспілковий орган, до якого звернувся роботодавець.

Власник або уповноважений ним орган має право розірвати трудовий договір не пізніш як через місяць з дня одержання згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника). У разі коли термін дії згоди на звільнення збігає раніше, ніж строк звільнення (у зв’язку з хворобою працівника), роботодавець не має права розірвати трудовий договір. У цьому випадку він повинен повторно звернутися з письмовим поданням про розірвання трудового договору з працівником до виборного органу первинної профспілкової організації, який має розглянути його у порядку, передбаченому ст. 39 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Що стосується розгляду подання власника або уповноваженого ним органу на розірвання трудового договору, то згідно з ч. 3 ст. 43 КЗпП подання має розглядатися у присутності працівника, на якого воно внесено. Розгляд його у разі відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника від його імені може виступати інша особа, у тому числі адвокат. Якщо працівник або його представник не з’явився на засідання, розгляд заяви відкладається до наступного засідання у межах строку, визначеного ч. 2 цієї статті, а саме у п'ятнадцятиденний строк. У разі повторної неявки працівника (його представника) без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі