Теми статей
Обрати теми

Оплата праці прибиральниці службових приміщень загальноосвітньої школи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці прибиральниці службових приміщень загальноосвітньої школи

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

В якому розмірі оплачується праця прибиральників службових приміщень загальноосвітньої школи, у тому числі за застосування дезінфікуючих засобів?

Чи повинна їм виплачуватися допомога на оздоровлення?

(м. Миргород, Полтавська обл.)

 

Оплата праці прибиральників службових приміщень загальноосвітніх шкіл провадиться відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298), наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Зокрема, розміри посадових окладів за посадами прибиральників службових приміщень затверджено в додатку 12 до наказу № 557 на рівні 1 — 2-го тарифних розрядів Єдиної тарифної сітки.

Відповідно до постанови № 1298 з урахуванням змін, унесених постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2010 р. № 337, у 2010 році посадові оклади працівників бюджетної сфери розраховуються виходячи з розміру посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду з 1 січня — 555 грн., а з 1 квітня — 567 грн. Тому посадові оклади працівників, посади яких віднесено до 1 — 2-го тарифних розрядів, мали б становити в січні — березні цього року 555 грн. (1-й розряд) та 605 грн. (2-й розряд), а починаючи з квітня — 567 грн. та 618 грн. відповідно. Водночас цими постановами передбачено, що для працівників, у яких посадові оклади менші ніж розмір мінімальної заробітної плати, посадові оклади установлюються на рівні мінімальної заробітної плати.

Мінімальну заробітну плату на 2010 рік затверджено ст. 53 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI у розмірі: з 1 січня — 869 грн., з 1 квітня — 884 грн., з 1 липня — 888 грн., з 1 жовтня — 907 грн., з 1 грудня — 922 грн.

Тому прибиральникам службових приміщень загальноосвітніх шкіл розміри посадових окладів у січні — березні поточного року мають відповідати 869 грн., а в квітні — червні — 884 грн. Виходячи з цих розмірів посадових окладів має установлюватися доплата за використання в роботі дезінфікуючих засобів, а також у разі прибирання туалетів. Згідно з абз. «ґ » п.п. 3 п. 4 наказу № 557 розмір такої доплати складає 10 відсотків посадового (місячного) окладу.

Крім того, за наявності відповідних вакантних посад прибиральникам службових приміщень можуть установлюватися також доплати за суміщення професій (посад) та за збільшення обсягів виконуваної роботи, а при заміні тимчасово відсутніх колег — доплати за виконання таких обов’язків. Розмір таких доплат не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу. При цьому робота за цими посадами має виконуватися в основний робочий час. Але якщо в колективному договорі його сторони, керуючись нормами ст. 105 КЗпП та положеннями п.п. 6.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України (далі — Галузева угода), передбачили інші умови встановлення таких доплат, то оплата праці таких працівників має забезпечуватися з їх дотриманням.

Водночас наказом № 557 передбачається можливість установлювати працівникам, у тому числі прибиральникам службових приміщень, надбавки в розмірі до 50 відсотків посадового окладу за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу.

Стосовно матеріальної допомоги, то п.п. «б» п. 4 постанови № 1298 керівникам бюджетних установ, закладів та організацій надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання (яка максимальними розмірами не обмежується). Разом з тим п.п. 8.3.3 Галузевої угоди, норми якої діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, передбачено надання працівникам матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, в сумі до одного посадового окладу на рік.

Тому прибиральникам службових приміщень має надаватися матеріальна допомога для вирішення різних соціально-побутових питань, зокрема і на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Усі види оплати праці, а також витрати на надання матеріальної допомоги працівникам навчального закладу мають здійснюватися в межах затвердженого в кошторисі фонду оплати праці. Підставою для формування необхідного фонду оплати праці є, зокрема, норма п. 3 Інструкції № 102. Цим пунктом установам та закладам освіти надано право передбачити в кошторисах витрати на преміювання, надання матеріальної допомоги працівникам установ і закладів освіти, а також на стимулювання творчої праці й педагогічного новаторства керівних і педагогічних працівників, у тому числі навчально-виховних закладів нового типу (гімназій, ліцеїв, коледжів тощо), у розмірах не менше 2 відсотків планового фонду заробітної плати.

Наостанок зазначимо, що умови оплати праці працівників навчального закладу мають погоджуватися з профспілковим комітетом. Таку норму передбачено п. 3 ч. 1 ст. 247 КЗпП, п. 3 ч. 1 ст. 38 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі