Теми статей
Обрати теми

Оплата праці та тривалість відпустки працівників Палацу студентів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці та тривалість відпустки працівників Палацу студентів

 

Ольга ГАРАЩУК, головний спеціаліст Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Як провадиться оплата праці концертмейстера, акомпаніатора, музичного керівника, диригента Палацу студентів вищого навчального закладу ІV рівня акредитації? Яка тривалість відпусток у цих працівників?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно з п. 7 ст. 30 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III вищий навчальний заклад може мати у своєму складі, зокрема, видавництва, спортивні комплекси, заклади культурно-побутового призначення та інші підрозділи, діяльність яких не заборонена законодавством.

Установи, заклади, які є підрозділами вищого навчального закладу, провадять свою діяльність згідно з їх положеннями, в яких визначається, якими нормативно-правовими актами керуються у своїй роботі, до якого типу належать тощо.

Залежно від того, як визначений у своєму положенні Палац студентів, провадиться і оплата праці працівників даного закладу. Зокрема, оплата праці та встановлення відпусток концертмейстеру, акомпаніатору, музичному керівнику, диригенту Палацу студентів може провадитися як працівникам закладу культури і як працівникам закладу освіти залежно від того, який статус Палац студентів має згідно з його положенням.

Якщо відповідно до положення Палац студентів є закладом культури, оплата праці працівників зазначеного закладу провадиться за нормативно-правовими актами Міністерства культури і туризму України. Зокрема, розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) мають установлюватися відповідно до наказу Міністерства культури і туризму України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (далі — наказ № 745).

Ураховуючи, що посада музичного керівника згідно з Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2006 р. № 963, є педагогічною і передбачається в дошкільних навчальних закладах, недоцільно вводити її до штатного розпису Палацу студентів, який є закладом культури. У даному закладі можливо ввести посаду керівника колективу за одним із видів мистецтв, яка передбачена таблицею 1 додатка 3 до наказу № 745.

Робочий час зазначених категорій працівників установлюється згідно з наказом № 745. Відповідно до примітки 2 до таблиці 1 додатка 3 до наказу № 745 посадові оклади акомпаніаторам, концертмейстерам установлюються за 4 години роботи на день, керівнику колективу за видами мистецтв і народної творчості — за 3 години роботи на день.

Тривалість робочого дня диригента не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Щодо основної щорічної відпустки, то посади концертмейстера, акомпаніатора, керівника колективу за видами мистецтв і народної творчості, диригента не включені до переліків посад працівників, згідно з якими надається щорічна основна відпустка подовженої тривалості. Отже, термін відпустки працівників, які обіймають ці посади, становить 24 календарних дні.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до 7 календарних днів відповідно до ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) надається працівникам з ненормованим робочим днем згідно зі списками посад, робіт і професій, визначених колективним договором, угодою. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Посади диригента, акомпаніатора і концертмейстера належать до Орієнтовного переліку посад, робіт, професій з ненормованим робочим днем підприємств, установ, організацій системи Міністерства культури і туризму України, робота на яких передбачає надання додаткової відпустки тривалістю до 7 календарних днів (додаток 2 до Галузевої угоди між Міністерством культури і туризму України і ЦК Профспілки працівників культури України).

У випадку коли положенням Палац студентів визначений як установа (заклад) освіти, в оплаті праці вищезазначених категорій працівників слід керуватися нормативно-правовими документами з оплати праці системи Міністерства освіти і науки України.

Оскільки на розвиток здібностей, талантів дітей, учнівської та студентської молоді, задоволення їх інтересів, духовних запитів тощо спрямована позашкільна освіта, яка є частиною структури освіти (ст. 38 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III, далі — Закон № 1841), а згідно зі ст. 39 Закону № 1841 палаци, будинки, центри юнацької творчості, учнівські та студентські клуби тощо віднесені до позашкільних навчальних закладів, Палацу студентів може бути надано статус позашкільного навчального закладу. Перелік типів позашкільних навчальних закладів і Положення про позашкільний навчальний заклад затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 433.

Слід одразу зауважити, що, як і у випадку із закладом культури, недоцільно до штатного розпису позашкільного навчального закладу вводити посаду музичного керівника, яка передбачена штатними нормативами дошкільного навчального закладу. Замість неї можна ввести посаду культорганізатора.

Умови оплати праці працівників установ і закладів освіти, зокрема концертмейстера, акомпаніатора та культорганізатора, посади яких є педагогічними згідно з Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, визначені Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Розміри ставок заробітної плати (посадових окладів) даній категорії працівників установлюються залежно від тарифних розрядів, передбачених наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Так, тарифні розряди концертмейстерам позашкільних навчальних закладів передбачені в додатку 6 до наказу № 557, акомпаніаторам та культорганізаторам — у додатку 8 до наказу № 557.

Ставки заробітної плати (посадові оклади) концертмейстеру, акомпаніатору і культорганізатору встановлюються відповідно до п. 64 Інструкції № 102 за 4 години педагогічної роботи на день (24 години на тиждень).

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам

затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346).

Тривалість основної щорічної відпустки концертмейстера, акомпаніатора і культорганізатора позашкільного навчального закладу становить

42 календарних дні (додаток ІІ «Позашкільні навчальні заклади» до Порядку № 346). Порядок надання додаткової відпустки для педагогічних працівників, як і для інших працівників, про що зазначалося вище, встановлюється відповідно до ст. 8 Закону № 504.

Щодо посади

диригента у позашкільному навчальному закладі, то відповідно до п. 2 Загальних положень Інструкції № 102 умови оплати праці керівників, спеціалістів, службовців та робітників структурних підрозділів та окремих установ, закладів, і організацій освіти, для яких вони не передбачені Інструкцією № 102, встановлюються відповідно до умов оплати праці відповідних галузей народного господарства і виробництв.

Тривалість основної щорічної відпустки диригента визначається за порядком, установленим як для працівника галузі культури.

Але враховуючи, що посада диригента може бути введена до штатних розписів закладів освіти, то для встановлення додаткової відпустки до 7 календарних днів можливо скористатися також

Орієнтовним переліком посад працівників з ненормованим робочим днем системи Міносвіти, яким може надаватися додаткова відпустка (додаток 1 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі