Теми статей
Обрати теми

Визначення розміру доплати працівнику за роботу у важких та шкідливих умовах праці

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Визначення розміру доплати працівнику установи медичної освіти за роботу у важких та шкідливих умовах праці

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Працівнику установи медичної освіти передбачена доплата за двома підставами: за роботу у важких і шкідливих умовах праці в розмірі 12 відсотків посадового окладу та за роботу в особливо важких та особливо шкідливих умовах праці в розмірі 24 відсотків посадового окладу. Як у такому випадку визначити розмір доплати?

(м. Донецьк)

 

Наказом Міністерства охорони здоров'я від 23.03.93 р. № 54

затверджено Перелік робіт, на яких установлюються доплати за несприятливі умови праці працівникам організацій та установ медичної освіти України (далі — наказ № 54).

На роботах у важких і шкідливих умовах праці встановлюються доплати

у розмірі 12 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) (п. 1 наказу № 54), на роботах з особливо важкими та особливо шкідливими умовами праці встановлюються доплати у розмірі 24 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) (п. 2 наказу № 54).

Указані доплати встановлюються на підставі атестації робочих місць, яка проводиться відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.92 р. № 442 та Методичних рекомендацій, затверджених постановою Міністерства праці України від 01.09.92 р. № 41 (далі — Методичні рекомендації).

Згідно з

Методичними рекомендаціями в ході вивчення факторів виробничого середовища та трудового процесу визначаються характерні для конкретного робочого місця виробничі фактори, що підлягають лабораторним дослідженням; нормативне значення параметрів, факторів виробничого середовища та трудового процесу, використовуючи систему стандартів безпеки праці, санітарні норми і правила, інші регламенти; фактичне значення факторів виробничого середовища та трудового процесу шляхом лабораторних досліджень або розрахунків. Після цього проводиться гігієнічна оцінка умов праці шляхом порівняння фактично визначеного значення з нормативним (регламентованим).

Робоче місце за умовами праці оцінюється з урахуванням впливу на працівників усіх факторів виробничого середовища та трудового процесу, передбачених гігієнічною класифікацією праці, сукупних факторів технічного та організаційного рівня умов праці, ступеня ризику ушкодження здоров'я.

Оцінка умов праці за наявності двох і більше шкідливих і небезпечних виробничих факторів здійснюється за найвищим класом і ступенем.

На основі комплексної оцінки робочі місця відносять

до одного з видів умов праці (в особливо шкідливих та особливо важких умовах праці, у шкідливих і важких умовах праці, у шкідливих умовах праці), на підставі чого і встановлюється розмір доплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі