Теми статей
Обрати теми

Надання відпустки без збереження заробітної плати у разі смерті родичів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання відпустки без збереження заробітної плати у разі смерті родичів

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Чи можна взяти відпустку без збереження заробітної плати в разі смерті тещі? Чи відпустку у зв’язку зі смертю близьких родичів по шлюбу можна взяти тільки у разі смерті дружини, як це зазначено в п. 9 ст. 25 Закону України «Про відпустки»?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 9 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається працівникам у разі смерті рідних по крові або по шлюбу: чоловіка (дружини), батьків (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчерки), братів, сестер — тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад. Оскільки зазначена норма не містить посилань на «тощо», «та ін.» у переліку, яким визначається коло осіб, що визнаються рідними по крові або по шлюбу, то цей перелік осіб є вичерпним з точки зору надання відпустки саме тривалістю до 7 календарних днів.

Проте у вищезазначеному пункті передбачена також можливість отримання відпустки без збереження заробітної плати в разі смерті

інших рідних — тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад.

У

ст. 251 КЗпП наведено перелік осіб, яких можна вважати родичами з точки зору трудового права. До цього переліку входять також і батьки подружжя.

Тому, з огляду на викладене, працівник має право отримати відпустку без збереження заробітної плати в разі смерті тещі тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі