Теми статей
Обрати теми

Видача трудової книжки та виплата грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки померлого працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Видача трудової книжки та виплата грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки померлого працівника

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівник підприємства помер. За якою статтею та яким числом його слід звільнити? Кому видати трудову книжку та виплатити грошову компенсацію за невикористані ним дні щорічних відпусток? Які документи необхідно надати родичам померлого працівника?

(м. Суми)

 

Одразу ж зазначимо, що у разі смерті працівника йдеться не про його звільнення, а про виключення його зі списків особового складу підприємства або про припинення роботи.

У цьому випадку родичам слід надати до відділу кадрів підприємства копію свідоцтва про смерть.

Основна частина наказу може містити таке формулювання:

 

1. ВИКЛЮЧИТИ:

1.1. _______________ (П. І. Б.), працюючого на посаді ______________, із списків особового складу підприємства з _______________ (дата смерті) у зв’язку із смертю.

ПІДСТАВА: свідоцтво про смерть № _____ від _________.

або:

2. ВВАЖАТИ:

2.1. _________________ (П. І. Б.), працюючого на посаді ____________________________, що припинив роботу _____________________ (дата смерті) у зв’язку із смертю.

ПІДСТАВА: свідоцтво про смерть № _____ від _________.

Відповідно д

о п. 4.3 Інструкції про ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58, у разі смерті працівника трудова книжка видається на руки його найближчим родичам або надсилається поштою на їх вимогу. У трудовій книжці померлого працівника в розділі «Відомості про роботу» у графі 3 записується: «Роботу припинено у зв’язку зі смертю», далі — заповнюється графа 4 — зазначаються дата та номер наказу (розпорядження). Цей запис засвідчується в установленому порядку. У книзі обліку руху трудових книжок розписується один з членів сім’ї померлого, який отримує на руки книжку. У книзі обліку (або в особистій картці) доцільно указати П. І. Б. та паспортні дані одержувача книжки.

Остаточний розрахунок, у тому числі грошова компенсація за невикористані дні щорічних та додаткових відпусток,

виплачується спадкоємцям відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР. У цьому випадку слід видати наказ, у якому, зокрема, вказати:

«Бухгалтерії нарахувати компенсацію за невикористані _______________ (вид відпустки) відпустки за період з _____________ по __________________ (останній день роботи, лікарняного і т. д.).»

Відповідно до

ст. 1227 Цивільного кодексу України суми заробітної плати, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, інших соціальних виплат, що належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Для отримання заробітної плати померлого родичам потрібно надати оригінали та копії документів, що підтверджують споріднені відносини (свідоцтво про шлюб, про народження та інші) та копію свідоцтва про смерть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі