Теми статей
Обрати теми

Неповна зайнятість на двох місцях роботи: особливості трудових відносин

Редакція ОП
Відповідь на запитання

НЕПОВНА ЗАЙНЯТІСТЬ НА ДВОХ МІСЦЯХ РОБОТИ: ОСОБЛИВОСТІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи вважається сумісництвом робота педагогічного працівника в дошкільному навчальному закладі на 0,5 штатної одиниці практичного психолога, який за основним місцем працює в педагогічному училищі на 0,25 ставки викладача?

Яким чином здійснюються записи щодо такої роботи у трудовій книжці?

Чи повинна була зберігатися заробітна плата за час канікул у зв’язку з епідемією грипу за цими двома місцями роботи?

 

Статтею 21 КЗпП

установлено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до

п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43 , виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації вважається сумісництвом.

Водночас зазначеним

наказом затверджено також Перелік робіт, які не є сумісництвом. До роботи, яка не вважається сумісництвом, зокрема віднесено іншу роботу, яка виконується у випадках, коли за основною роботою працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний посадовий оклад (ставку заробітної плати), якщо оплата його праці за основною та іншою роботами не перевищує повного посадового окладу (ставки заробітної плати) за основним місцем.

Тому робота на 0,5 штатної посади практичного психолога в дошкільному навчальному закладі, що виконується працівником, який посідає 0,25 ставки викладача педагогічного училища, не вважається сумісництвом.

Записи в трудову книжку працівника здійснюються відповідно до

Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58). Відповідно до п. 2.4 Інструкції № 58 усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

З кожним записом, що заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний ознайомити працівника під розпис в особистій картці, в якій має повторюватися відповідний запис із трудової книжки (

п. 2.5 Інструкції № 58).

Тож у трудовій книжці працівника у випадку, зазначеному в запитанні,

має бути зроблено запис у педучилищі про зарахування на роботу на посаду викладача на 0,25 ставки заробітної плати, а у дошкільному навчальному закладізапис про зарахування на посаду практичного психолога на 0,5 штатної одиниці. Хоча законодавством не визначено, за яким місцем роботи має зберігатися трудова книжка, логічним буде зберігати її за тим місцем роботи, куди працівник був зарахований раніше.

Оплата праці працівників навчальних закладів, у тому числі педагогічних, до яких належать посади практичного психолога та викладача, як за основним місцем роботи, так і за іншим місцем роботи, здійснюється зокрема відповідно до

Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, постанов КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 і частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту»« від 31.01.2001 р. № 78, «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених статтею 68 Закону України «Про Державний бюджет України на 2000 рік» від 05.06.2000 р. № 898.

Щодо оплати праці

під час канікул, пов’язаних з епідемією грипу та гострими респіраторними захворюваннями наприкінці минулого року, то відповідно до постанови КМУ «Деякі питання оплати праці керівних, наукових, науково-педагогічних, педагогічних працівників, професіоналів, фахівців та інших працівників установ та закладів освіти» від 11.11.2009 р. № 1188 на період з 2 листопада 2009 року впродовж трьох тижнів заробітна плата працівникам усіх установ та закладів освіти, у тому числі педагогічним, мала виплачуватися в обсязі, який вони отримували до початку канікул .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі