Теми статей
Обрати теми

Про норми відшкодування витрат, пов'язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у заходах, що проводяться в Україні та за кордоном

Редакція ОП
Постанова від 20.01.2010 р. № 82

Кабінет Міністрів України

Про норми відшкодування витрат, пов’язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у заходах, що проводяться в Україні та за кордоном

Постанова від 20.01.2010 р. № 82

 

Кабінет Міністрів України постановляє:

Установити, що відшкодування витрат, пов’язаних з направленням вихованців, учнів, студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів і докторантів для участі у науково-дослідний, дослідно-конструкторський та інших видах наукової діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах, що проводяться в Україні та за кордоном, здійснюється в розмірах та у порядку, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» для державних службовців і працівників підприємств, установ і організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

 

Витрачання коштів на відрядження студентів тепер урегульовано

 

Постановою, що коментується, нарешті вирішено питання матеріального забезпечення учнів, студентів, які беруть участь в олімпіадах, конкурсах, виставках, що проводяться в Україні або за кордоном.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 51 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII вихованці,

учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти мають гарантоване державою право на одержання направлення на навчання, стажування до інших навчальних закладів, у тому числі за кордон та на участь у науково-дослідній, дослідно-конструкторській та інших видах наукової діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах.

Але у вищих навчальних закладах (далі — ВНЗ) виникали певні проблеми при плануванні коштів для направлення таких осіб для участі в заходах за межами ВНЗ. Це пов’язано з тим, що існуючі норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663), розповсюджувалися лише на працівників ВНЗ. А особи, які навчаються у ВНЗ та направляються для участі в зазначених вище заходах, не є працівниками ВНЗ, тому підстав для застосування норм, за якими оплачуються такі витрати, не було.

Відтепер з 10.02.2010 р. саме з моменту набуття чинності постановою, що коментується (опублікована в газеті «Урядовий кур’єр» від 10.02.2010 р. № 25), установлено, що відшкодування витрат на відрядження студентів та інших указаних осіб здійснюється в розмірах та порядку, передбачених постановою № 663.

Нагадаємо, що згідно з постановою № 663 норма добових витрат

у межах України становить 30 грн., а гранична норма відшкодування витрат на наймання житлового приміщення за добу не повинна перевищувати 250 грн.

Норми добових витрат для осіб, які направляються у відрядження за кордон підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, установлені залежно від країни відрядження в доларах США додатком до постанови № 663. Наприклад, при відрядженні до Росії норму добових установлено в сумі 37 доларів США, а гранична норма відшкодування витрат на наймання житлового приміщення за добу не повинна перевищувати 150 доларів США, до Італії — у сумі 50 доларів США, а гранична норма відшкодування витрат на наймання житлового приміщення за добу не повинна перевищувати 240 доларів США.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі