Теми статей
Обрати теми

Про видачу путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого

Редакція ОП
Лист від 15.02.2010 р. № 06-14/

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Про видачу путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого

Лист від 15.02.2010 р. № 06-14/Л-74з-140

 

Розглянувши звернення з питання правомірності видачі путівки для лікування дитини у супроводі дорослого, придбаної за кошти Фонду, повідомляємо.

При видачі путівок на санаторно-курортне лікування, придбаних за рахунок коштів Фонду, слід керуватися положеннями Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 р. № 12 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 р. за № 339/16355 (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 4.7 Порядку путівка до санаторно-курортного закладу для лікування дитини у супроводі дорослого видається одному із застрахованих батьків (матері або батькові) за наявності у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування згідно з рішенням комісії із соціального страхування.

Разом з тим пунктом 4.1 Порядку передбачено, що рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, на підставі особистої заяви та довідки для одержання путівки (форма № 070) (далі — медична довідка).

Таким чином,

для виділення путівки на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого одному із застрахованих батьків необхідно надати комісії із соціального страхування медичну довідку як на себе, так і на свою дитину.

Путівка на санаторно-курортне лікування дитини у супроводі дорослого, оплачена за кошти Фонду, передбачає обов’язкове лікування дитини та дорослого за пред’явленням санаторно-курортної карти (форма № 072/о — для дорослого, форма № 076/о — для дітей та підлітків).

 

Заступник директора С. Буринський

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Нові «вимоги» ФСС ТВП для видачі путівки на санаторне-курортне лікування дитини в супроводі дорослого

 

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) висловив свою точку зору щодо порядку видачі путівки для лікування дитини в супроводі дорослого, придбаної за кошти Фонду.

Так, Фонд зробив висновок, що

для виділення путівки для лікування дитини в супроводі дорослого одному із застрахованих батьків необхідно надати комісії із соціального страхування медичну довідку (за формою № 070/о) як на себе, так і на свою дитину.

При цьому Фонд посилається на вимоги п. 4.1 та 4.7 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 р. № 12 (далі — Порядок).

Можна сказати, що позиція Фонду є доволі спірною. Пояснимо чому.

Так, дійсно п. 4.1 Порядку передбачено, що рішення про виділення путівки застрахованій особі приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування на підставі особистої заяви та медичної довідки для одержання путівки (форма № 070). Але нагадаємо, що головною умовою для отримання путівки на санаторно-курортне лікування дитини застрахованої особи є медичні показання того, що вона (дитина) дійсне потребує такого лікування. Такі показання засвідчується відповідною довідкою за формою № 070/о для дитини. Це чітко випливає із норми п. 4.7 Порядку.

Слід зазначити, нову форму цієї довідки було затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 30.04.2009 р. № 288. При заповненні п. 5 цієї довідки зазначаються

захворювання, з приводу якого хворий направляється на санаторно-курортне лікування, та код основного діагнозу згідно з МКХ-10.

З цього приводу виникає багато запитань, наприклад, як бути у випадку, коли

профілі рекомендованого санаторно-курортного лікування застрахованої особи та її дитини зовсім різні. Наприклад, у дитини — ендокринологічні захворювання або захворювання дихальних шляхів, а застрахована особа потребує лікування захворювань органів травлення або має неврологічні захворювання. А ще може бути і такий варіант, коли дорослий (застрахована особа) зовсім здоровий, без будь-якої патології, тобто не потребує санаторно-курортного лікування. Як у такому випадку на себе йому одержати довідку за формою № 070/о на санаторно-курортне лікування? Адже згідно з позицією Фонду в комісії із соціального страхування в такому випадку не буде підстав для видачі путівки для лікування дитини в супроводі дорослого, придбаної за кошти Фонду.

А як же тоді право, гарантоване державою? Насамперед ст. 46 Конституції

України, якою визначено право громадян на соціальний захист, це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

Також відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

одним із видів соціальних послуг Фонду є оздоровлення застрахованих осіб та членів їх сімей. Відповідно до ст. 47 цього Закону для забезпечення відновлення здоров'я застрахована особа та члени її сім'ї мають право на отримання санаторно-курортного лікування. При цьому законодавчими та нормативно-правовими актами не визначено обов’язковості лікування дорослого при санаторно-курортному лікуванні дитини в супроводі дорослого.

Із усних роз’яснень фахівців регіональних відділень Фонду випливає, що такі вимоги Фонду в листі пов’язані з тим, що у вартість таких путівок закладено вартість лікування як дитини, так і дорослого, який її супроводжує. На винесення рішення щодо виділення таких путівок комісією із соціального страхування не буде впливати той факт, коли профіль рекомендованого лікування дитини не співпадає із профілем лікування дорослого, — це не має значення для видачі путівки. Санаторій (курорт) буде визначено відповідно до основного захворювання дитини. А враховуючи те, що в дорослої людини завжди знайдуться, крім основних, ще й супутні захворювання, а також те, що санаторії — курорти України є багатопрофільними, то дорослий може отримати відповідне лікування.

Ось такі «аргументуючі» роз'яснення Фонду щодо цього питання ми маємо на сьогодні. До речі, до виходу листа, що коментується, таких вимог Фонд не висував. Тобто відтепер страхувальникам треба мати на увазі, що контролюючі органи Фонду керуватимуться вимогами листа, що коментується, і можуть відмовити страхувальнику у виділенні путівки при недотриманні таких вимог.

Така в нас охорона дитинства… піклування про майбутнє покоління…

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі