Теми статей
Обрати теми

Про соціальну додаткову відпустку

Редакція ОП
Лист від 19.02.2010 р. № 48/13/116 -10

Міністерство праці та соціальної політики України

П

ро соціальну додаткову відпустку

Лист від 19.02.2010 р. № 48/13/116-10

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто <…> звернення та повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю

10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати

17 календарних днів (із змінами, внесеними Законом України від 19 травня 2009 року № 1343-VI).

Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Тому тривалість невикористаних соціальних додаткових відпусток працівникам, які мають дітей,

за минулі роки, тобто до введення в дію з 1 січня 2010 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», має визначатися відповідно до норм законодавства, які були чинними на той час.

Якщо одинока мати у 2010 році бере соціальну відпустку за 2009 рік, то вона має бути надана їй тривалістю 7 календарних днів.

Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад тривалість щорічної відпустки, передбаченої статтями 6, 7 і 8 Закону «Про відпустки», а також понад тривалість щорічних відпусток, встановлених іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 цього Закону.

Оскільки зазначена відпустка є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних, то вона може надаватися у будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після.

У разі коли працівник, який має право на соціальну відпустку, з якихось причин

не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, і в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпусток, як це передбачено статтею 24 Закону України «Про відпустки».

Законодавством

не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

Додаткова соціальна відпустка «на дітей»: без строку давності

 

У листі, що коментується, Мінпраці акцентувало увагу на двох важливих моментах.

По-перше, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI з 1 січня 2010 року збільшено термін тривалості додаткової оплачуваної відпустки «на дітей» до 10 календарних днів (раніше її термін становив 7 календарних днів). За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів (раніше така тривалість складала 14 днів). У зв’язку з цим відомство робить висновок, що для працівників, які

за минулі роки, тобто до введення в дію з 1 січня 2010 року цього Закону не використали соціальні додаткові відпустки, їх тривалість має визначатися відповідно до норм законодавства, які були чинними на той час. Це випливає з того, що відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Наприклад, соціальна відпустка за 2009 рік, що використовується у 2010 році жінкою, яка має дитину-інваліда, складатиме 7 календарних днів.

По-друге, соціальна відпустка не належить до виду щорічних і може надаватися роботодавцем у будь-який час

протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після. Якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, оскільки законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на таку відпустку. Таку позицію Мінпраці висловлювало і раніше.

Нагадаємо, що згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) додаткові відпустки надаються:

— жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років;

— жінці, яка має дитину-інваліда;

— жінці, яка всиновила дитину;

— одинокій матері;

— батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— особі, яка взяла дитину під опіку.

Слід зазначити, що додаткова відпустка поділу на частини не підлягає, вона надається повною тривалістю, оскільки ст. 12 Закону № 504 допускає розподіл лише

щорічної відпустки за умови, якщо основна безперервна частина відпустки становитиме не менше 14 календарних днів.

Звернемо увагу на те, що в разі коли працівник, який має право на соціальну відпустку, з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, при звільненні незалежно від підстав йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки на підставі ст. 83 КЗпП та ст. 24 Закону № 504.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі