Теми статей
Обрати теми

Якщо працівник подав заяву про звільнення та продовжує працювати

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Якщо працівник подав заяву про звільнення та продовжує працювати

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На підприємстві два працівники подали заяву про звільнення за власним бажанням. При цьому один працівник після закінчення двох тижнів продовжує працювати, а другий відкликав заяву про звільнення. Як бути роботодавцю в такому разі?

(м. Донецьк)

 

Слід зауважити, що згідно з ч. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника чи уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Водночас, якщо після закінчення двотижневого строку працівник продовжує працювати і не вимагає розірвання трудового договору, власник чи уповноважений ним орган не має права звільнити його на підставі поданої раніше заяви.

Також роботодавець не має права звільнити працівника і в тому випадку, якщо той до закінчення двотижневого строку відкликає свою заяву про звільнення за власним бажанням шляхом подання заяви про відкликання раніше поданої ним заяви про звільнення.

Однак згідно з ч. 2 ст. 38 КЗпП винятком, що дозволяє роботодавцю звільнити працівника навіть у разі відкликання ним своєї заяви або виходу на роботу після закінчення двотижневого строку з моменту її подання, є випадки, коли на місце працівника, який подав заяву про звільнення за власним бажанням, було запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору. Зокрема, згідно з ч. 5 ст. 24 КЗпП особам, запрошеним у порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації, не може бути відмовлено в укладенні з ними трудового договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі