Теми статей
Обрати теми

Оплата праці педагогічних працівників

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Особа працює викладачем у професійно-технічному училищі та за сумісництвом у загальноосвітній школі на посаді вчителя з тижневим навантаженням 9 годин.

1. Чи правильно виплачувалася заробітна плата виходячи із погодинного розрахунку, яка зменшувалася у зв’язку з тим, що впродовж карантину через епідемію грипу не були вичитані години навчального навантаження?

2. Як мають виплачувати компенсацію за невикористану відпустку у школі при звільненні?

(м. Запоріжжя)

 

1. Відповідно до

п. 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти, у тому числі педучилищ (крім вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів) визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Середня місячна заробітна плата викладачам професійно-технічних навчальних закладів визначається шляхом множення годинної ставки викладача на встановлений йому

обсяг річного навантаження і ділення цього добутку на 10 навчальних місяців. Така заробітна плата виплачується за викладацьку роботу протягом навчального року, включаючи час роботи в період канікул, що не збігається з відпусткою (п. 78 Інструкції № 102).

Погодинна оплата праці педагогічних працівників допускається лише при

оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин учителів, вихователів, викладачів тощо, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією. Ця норма виписана в п. 73 Інструкції № 102. Оплата за годинними ставками може провадитися педагогічним працівникам, які залучаються з інших навчальних закладів для проведення занять тільки у професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, виключно за їх згодою (п. 82 Інструкції № 102).

Таким чином,

викладачу професійно-технічного навчального закладу (посаду якого віднесено до педагогічних працівників) заробітна плата за роботу на посаді вчителя загальноосвітньої школи (також педагогічна посада) має виплачуватися щомісячно в розмірі, встановленому при тарифікації, залежно від обсягу тижневого навантаження, у нашому випадку — за 9 годин тижневого навантаження.

Стосовно виконання вчителями обсягу педагогічного навантаження в період епідемії грипу та гострих респіраторних захворювань, то відповідно до

наказу Міністерства освіти і науки України «Про внесення змін до наказу МОН від 30.10.2009 № 996» від 02.11.2009 р. № 1004, в усіх навчальних закладах починаючи з 2 листопада 2009 року було тимчасово призупинено навчальний процес та запроваджено канікули терміном на три тижні. Організація роботи працівників навчальних закладів у цей період мала здійснюватися відповідно до плану роботи в канікулярний період (лист Міносвіти від 02.11.2009 р. № 1/9-758). Відповідно до листа Міносвіти від 11.11.2009 р. № 1/9-777 «Щодо змін у навчальному процесі у зв’язку з введенням карантину» місцевим органам управління освітою на цей період надавалося право приймати рішення про зміни термінів і тривалості зимових та весняних канікул; застосовувати різні способи ущільнення вивчення навчального матеріалу, а саме: за рахунок об’єднання навчальних тем; використання міжпредметних зв’язків, оглядового або самостійного вивчення навчального матеріалу; зміни в часі проведення навчальних екскурсій; використання резервних годин навчальної програми та годин, передбачених на проведення окремих уроків тематичного оцінювання.

Тому зміна терміну канікул у 2009 році у зв’язку з епідемією грипу не повинна впливати на розмір оплати праці педагогічних працівників. Згідно з

постановою КМУ «Деякі питання оплати праці керівних, наукових, науково-педагогічних, педагогічних працівників, професіоналів, фахівців та інших працівників установ та закладів освіти» від 11.11.2009 р. № 1188 на період канікул з 2 листопада 2009 року на три тижні в усіх навчальних закладах незалежно від форми власності заробітна плата працівникам мала виплачуватися в обсязі, який вони отримували до початку канікул.

2. Щодо виплати компенсації за невикористану відпустку при звільненні, то це питання врегульовано

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Відповідно до п. 2 цього Порядку обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану відпустку.

При обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, зокрема включаються: основна заробітна плата; доплати та надбавки (за роботу в нічний час; суміщення професій і посад; розширення зон обслуговування; високі досягнення у праці; умови праці; вислугу років та інші); виробничі премії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

При обчисленні середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку до фактичного заробітку включаються також виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток, у тому числі за час попередньої щорічної відпустки, та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

У такому порядку має виплачуватися компенсація за невикористану відпустку як за основним місцем роботи, так і за місцем роботи за сумісництвом.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі