Теми статей
Обрати теми

Право на надбавку за престижність праці вихователям навчально-виховних комплексів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ПРАВО НА НАДБАВКУ ЗА ПРЕСТИЖНІСТЬ ПРАЦІ ВИХОВАТЕЛЯМ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИХ КОМПЛЕКСІВ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи можна встановлювати надбавки за престижність праці відповідно до постанови КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 вихователям, які працюють у навчально-виховному комплексі «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», застосовуючи до назви посади похідну назву «вихователь групи продовженого дня»?

Які ще види надбавок можуть установлюватися таким працівникам?

(Одеська обл.)

 

З метою підвищення престижу педагогічної праці починаючи з 1 січня 2010 року

постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130) запроваджено обов’язкову виплату надбавки лише окремим категоріям педагогічних працівників. До працівників, яким вона встановлюється, належать учителі та вихователі загальноосвітніх навчальних закладів, викладачі та майстри виробничого навчання професійно-технічних та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, а також директори цих закладів та їх заступники, чиї посади віднесено до педагогічних працівників.

Щодо такої надбавки для працівників навчально-виховних комплексів «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», то вона має встановлюватися лише керівникам, заступникам керівників з навчальної, виховної, навчально-виховної роботи, а також учителям та вихователям, які працюють у групах продовженого дня.

Класифікатором професій ДК 003:2005

, прийнятим наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375 (далі — наказ № 375), назви посади «вихователь групи продовженого дня» не передбачено. Водночас зазначеним Класифікатором передбачено посаду «вихователь дитячого садка (ясел-садка)» (код 2332), що відповідає класифікації професії «Вихователі дошкільних закладів», та «вихователь» (код 3340), що відповідає класифікації професій «Інші фахівці в галузі освіти». Тому розширення до посади вихователя словами «групи продовженого дня» може означати лише форму роботи з дітьми. Відповідно до Положення про групу продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1121, групи продовженого дня утворюються для організації навчально-виховного процесу серед учнів, тобто дітей шкільного віку.

Щодо застосування до цих посад норми

п. 1 спільного листа Міністерства освіти і науки України від 15.02.2010 р. № 1/9-80 та Міністерства праці та соціальної політики України від 17.02.2010 р. № 1632/0/14-10/13 щодо похідної назви професії, то згідно із додатком «В» до наказу № 375 похідними словами до професій (професійних назв робіт) є: бригадний, віце-, гірничий, головний, груповий, дільничий, другий, заступник, змінний, молодший, перший, помічник, провідний, п’ятий, районний, стажист, старший, третій, учень, черговий, четвертий.

Отже, посади вихователів, які працюють у навчально-виховному комплексі «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад» з групами дітей дошкільного віку, не можна ототожнювати з вихователями, які працюють з дітьми в групах продовженого дня, а тому

вихователям дошкільної частини комплексу надбавку за престижність праці відповідно до постанови № 1130 на даний час установлювати не можна.

Однак слід зазначити, що відповідний проект Урядової постанови знаходився на погодженні в ЦК Профспілки. Підтримуючи його в цілому, Профспілка заявила про необхідність установлення такої обов’язкової надбавки всім педагогічним працівникам усіх навчальних закладів та установ, перелік яких затверджено

постановою КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963. З цього приводу були направлені звернення до Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Федерації профспілок України. Як наслідок, такий проект Урядової постанови розроблений Міністерством праці та соціальної політики України, погоджений у Міністерстві освіти і науки України та поданий до Міністерства фінансів України для визначення фінансових можливостей його забезпечення. У разі прийняття відповідних змін про це неодмінно будуть сповіщені всі освітяни, у тому числі на сторінках цієї газети.

Разом з тим чинні нормативно-правові акти не обмежують коло осіб, яким можуть бути встановлені інші види надбавок. Так, з метою посилення соціальної захищеності тих категорій педагогічних працівників установ і закладів, посади яких не зазначено в

постанові № 1130, місцеві органи управління освітою, керівники навчальних закладів та освітніх установ, керуючись п. 3 постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» та п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ», мають право установлювати надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи, за складність, напруженість у роботі. Хоча відповідно до зазначених нормативно-правових актів їх розмір не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати), з метою забезпечення рівних підходів до стимулювання праці педагогічних працівників одного й того самого колективу сума цих надбавок може встановлюватися на рівні 20 відсотків. При цьому такі надбавки, як і надбавки, передбачені постановою № 1130, мають виплачуватися в межах наявного фонду оплати праці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі