Теми статей
Обрати теми

Право на надбавки педагогам і медикам закладів соцзахисту дітей та закладів спортивного профілю

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ПРАВО НА НАДБАВКИ ПЕДАГОГАМ І МЕДИКАМ ЗАКЛАДІВ СОЦЗАХИСТУ ДІТЕЙ ТА ЗАКЛАДІВ СПОРТИВНОГО ПРОФІЛЮ

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст відділу організації бюджетного процесу, фінансового моніторингу та нормування видатків департаменту економіки та фінансів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту

 

Чи мають право педагогічні та медичні працівники закладів соціального захисту дітей та закладів спортивного профілю на отримання надбавок згідно з постановами КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 та від 29.12.2009 р. № 1418?

(м. Одеса)

 

Наприкінці 2009 року Кабінетом Міністрів України було прийнято ряд постанов щодо здійснення додаткових виплат працівникам окремих галузей бюджетної сфери.

По-перше,

постановою КМУ від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130) передбачено виплату надбавки в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників.

Оскільки зазначеною

постановою визначено конкретні заклади, окремі працівники яких мають право на відповідну надбавку, на педагогічних працівників інших закладів, зокрема закладів соціального захисту дітей (притулків для неповнолітніх, центрів соціально-психологічної допомоги, соціально-психологічної реабілітації дітей, соціальних гуртожитків, соціальних центрів матері та дитини, центрів для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді тощо) та закладів спортивного профілю (спортивних шкіл усіх типів, спортивних центрів, клубів, баз, споруд тощо) дія постанови № 1130 не розповсюджується (виплата зазначеної надбавки не здійснюється).

По-друге,

постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — постанова № 1418) затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок). У п. 1 Порядку зазначено, що його дія «поширюється на лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я…» Таким чином, медичні працівники, які працюють у закладах, що належать до інших галузей (зокрема в спортивних школах, центрах соціального захисту тощо), і отримують заробітну плату відповідно до умов, визначених наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519, також мають право на виплату надбавки, передбаченої постановою № 1418 (далі — надбавка).

Пункт 3 Порядку

містить конкретний перелік посад працівників, яким виплачується відповідна надбавка: керівники закладів охорони здоров’я та їх заступники з числа лікарів, заступники головного лікаря з медсестринства, керівники структурних підрозділів з числа лікарів, лікарі усіх лікарських спеціальностей, професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, головні медичні сестри, фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей.

Робота на зазначених посадах у будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування (за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників) згідно з

абз. 3 п. 4 Порядку зараховується до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років.

Останнім часом багато питань щодо правомірності виплати надбавки медикам надходить від спортивних шкіл, які належать фізкультурно-спортивним товариствам, тобто не є об’єктами державної та комунальної власності.

Слід зауважити, що в абз. 3 п. 4 Порядку зазначено, що до стажу, який дає право на встановлення надбавки, включається час роботи на відповідних посадах у державних та комунальних установах, закладах, організаціях. Оскільки фізкультурно-спортивні товариства є громадськими організаціями, виплата надбавки за вислугу років медичним працівникам закладів, які належать цим товариствам, за рахунок бюджетних коштів не здійснюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі