Теми статей
Обрати теми

Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі

Редакція ОП
Постанова від 05.05.2010 р. № 330

Кабінет Міністрів України

Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі

Постанова від 05.05.2010 р. № 330

 

Відповідно до абзацу другого пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно погодинної оплати праці» Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити, що:

1) мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі

встановлюється одночасно з встановленням розміру мінімальної заробітної плати на місяць відповідно до умов та порядку, передбачених статтями 9 і 10 Закону України «Про оплату праці»;

2) мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні;

3) після завершення переговорів представників професійних спілок, власників або уповноважених ними органів, які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди щодо мінімальної заробітної плати в місячному розмірі, Міністерство праці та соціальної політики розраховує мінімальну заробітну плату в погодинному розмірі та подає щороку до 10 серпня Міністерству фінансів пропозиції для включення до проекту державного бюджету на наступний рік мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі;

4) підвищення мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі

не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці.

2. Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі

застосовується:

на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;

фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;

в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці. Пропозиції щодо прийняття таких рішень вносить Міністерство праці та соціальної політики за ініціативою центральних та місцевих органів виконавчої влади і після консультацій з відповідними галузевими профспілками.

3. Установлення погодинної

оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

Коментар редакції

 

Затверджено механізм застосування погодинної мінімальної зарплати

 

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно погодинної оплати праці» від 25.06.2009 р. № 1574-VI унесено зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про оплату праці», суть яких зводиться до введення мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі (поряд з місячним розміром). Закон № 1574 набув чинність з 01.01.2010 р. У зв'язку з цим і затверджено постанову, що коментується.

Слід зазначити, що ст. 53 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.2010 р. № 2154-VI установлює на 2010 рік таку мінімальну заробітну плату в погодинному розмірі:

з 1 січня — 5,2 грн.;

з 1 квітня — 5,29 грн.;

з 1 липня — 5,32 грн.;

з 1 жовтня — 5,43 грн.;

з 1 грудня — 5,52 грн.

Щороку такий погодинний мінімум переглядатиметься і затверджуватиметься Верховною Радою України під час щорічного голосування за Держбюджет.

Отже, підприємства незалежно від форми власності в разі встановлення погодинної оплати праці в колективному договорі зобов'язані виплачувати заробітну плату працівникам у погодинному розрахунку не нижче мінімально допустимого рівня.

Що стосується способів розрахунку відпрацьованого часу, то для цього можна буде використовувати спеціальні табелі обліку робочого часу (погодинні). Також слід закріпити всі норми, пов'язані з погодинною роботою, в Положенні про оплату праці та видати спеціальний наказ по підприємству, установі та організації, в якому установити порядок обліку робочого часу, а також порядок залучення до роботи працівників, зайнятих на погодинній основі.

Слід зазначити, що в постанові Кабмін урахував два важливих моменти:

— по-перше, підвищення мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці;

— по-друге, установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

Звернемо увагу читачів на такий важливий момент, як оплата праці при неповному робочому часі. Тобто погодинна оплата праці має розв’язати проблему для тих працівників, які працюють у такому режимі. При цьому слід мати на увазі, що мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні.

Також зауважимо, що мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі для установ та організацій, які фінансуються з бюджету, на практиці може застосовуватися тільки в разі ухвалення КМУ відповідного рішення. Як зазначено в постанові, що коментується, пропозиції щодо прийняття таких рішень вносить Міністерство праці та соціальної політики з ініціативи центральних та місцевих органів виконавчої влади і після консультацій з відповідними галузевими профспілками.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі