Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності

Редакція ОП
Лист від 31.03.2010 р. № 04-06/

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності

Лист від 31.03.2010 р. № 04-06/Ш-155з-230

 

Розглянувши звернення щодо оплати дня встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності, повідомляємо.

Згідно з абзацом 1 статті 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Відповідно до пункту 7 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 р. № 1317, МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для встановлення інвалідності,

протягом семи днів з дня надходження документів.

Згідно з пунктом 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я від 13.11.2001 р. № 455, у разі визнання хворого інвалідом

листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК, дата встановлення інвалідності обов'язково вказується у листку непрацездатності.

Оскільки <…> з 10 по 16 лютого 2010 року МСЕК проводила огляд для встановлення інвалідності, то листок непрацездатності у даному випадку закривається днем надходження документів на МСЕК і допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається також

до дня надходження документів на МСЕК, тобто період з 10 по 16 лютого 2010 року оплаті не підлягає.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

Роз'яснення від Фонду: допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду надається до дня надходження документів до МСЕК

 

У листі, що коментується, ФСС ТВП надав роз'яснення щодо оплати листка непрацездатності за день установлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності працівнику.

Фонд звернув увагу на те, що МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для встановлення інвалідності, протягом 7 днів з дня надходження документів, на підставі яких ухвалюється відповідне рішення. А інвалідність установлюється з дня надходження до МСЕК таких документів. При цьому в разі визнання хворого інвалідом листок непрацездатності закривається саме днем надходження документів хворого до МСЕК і дата встановлення інвалідності обов'язково вказується в листку непрацездатності (п. 4.3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я від 13.11.2001 р. № 455).

Як передбачено ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III, допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Отже, при розрахунку лікарняних слід мати на увазі, що день визнання працівника інвалідом, що зазначений у листку непрацездатності, оплаті за рахунок коштів ФСС ТВП не підлягає.

Також нагадаємо, що з дня встановлення інвалідності особа має право на пенсію по інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності (ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV).

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі