Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Надання щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці

Мінпраці в листі від 22.03.2010 р. № 49/0/010/80-10 надало роз'яснення щодо надання щорічної додаткової відпустки за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці працівникам, яким установлено неповний робочий день.

Так, право працівника на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці визначається згідно зі Списком виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

При цьому згідно з Порядком застосування вищезазначеного Списку, затвердженим наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16, у розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці

не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, професій, посад.

Отже,

працівники, яким на підприємстві встановлено неповний робочий день — 3 години на день, права на щорічні додаткові відпустки не мають.

 

ПФУ про нарахування внесків на фонд оплати праці інвалідів

У листі від 14.04.2010 р. № 6409/03-30 Пенсійний фонд ще раз нагадав, що підставою для застосування ставки в розмірі 4 % згідно з п. 4.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1, є завірена копія виписки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Тобто нарахування роботодавцем страхових внесків до Пенсійного фонду в розмірі 4 % із заробітної плати зазначеної категорії працівників здійснюється

з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання підприємством завіреної копії вищезазначеної виписки.

 

Рекомендації від ПФУ: виправляємо помилки у звітності

У листі від 30.03.2010 р. № 5275/03-30 Пенсійний фонд надав рекомендації щодо заповнення рядків 6 та 7 таблиці 1 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України.

ПФУ вказав, що рядки 6 «Сума, на яку збільшено внески у зв'язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004» та 7 «Сума, на яку зменшені внески у зв'язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004» таблиці 1 Звіту заповнюються платником лише у випадках, коли

ним самостійно виявлено заниження або завищення відповідно сум нарахованих страхових внесків у періодах, що передують звітному, тобто на суми виплат, які є базою для нарахувань страхових внесків та на які помилково не були своєчасно нараховані внески. Також ці рядки використовуються платниками в разі невірного застосування максимальної величини, з якої справляються страхові внески. При цьому в рядках 6а «Сума виплати (заробітку, доходу), на яку донараховані страхові внески» та 7а «Сума виплати (заробітку, доходу), на яку зайво нараховані страхові внески» таблиці 1 Звіту платник зазначає об'єкт, на який відповідно донараховано або зайво нараховано страхові внески. При заповнення рядка 6а таблиці 1 Звіту зазначена сума відображається в таблиці 7 Звіту з кодом типу нарахувань 4, а в разі заповнення рядка 7а таблиці 1 Звіту — у таблиці 7 Звіту з кодом типу нарахувань 5.

Пенсійний фонд також звернув увагу на те, що зазначені рядки

не використовуються для коригування або виправлення помилок, пов'язаних із коригуванням нарахованого фонду оплати праці, допущених у попередніх періодах. Вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому були здійснені нарахування.

 

Пільги особам, які працюють у гірських районах

Мінпраці в листі від 04.03.2010 р. № 218/13/84-10 надало роз'яснення щодо визначення статусу осіб, які працюють у гірських районах.

Нагадаємо, що відповідно до постанови КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах» від 11.07.95 р. № 648 на підприємствах, в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також установлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням,

підвищуються на 25 %.

Дія цієї постанови поширюється на працівників, які постійно працюють на підприємствах, в установах і організаціях, розташованих на території гірських населених пунктів,

незалежно від того, проживають вони в цьому населеному пункті чи ні. Поняття «які постійно працюють» означає, що постійне робоче місце працівника знаходиться в населеному пункті, якому надано статус гірського.

Як роз’яснює Мінпраці, зазначене стосується як працівників, у яких це місце роботи є основним,

так і тих, хто працює за сумісництвом.

При цьому підтвердженням статусу особи, яка проживає, працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, на підставі якого надаються пільги, є посвідчення встановленого зразка, видане виконавчим органом відповідної місцевої ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі