Теми статей
Обрати теми

Визначення розміру оплати листка непрацездатності з урахуванням страхового стажу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

В

изначення розміру оплати листка непрацездатності з урахуванням страхового стажу

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Чи зараховується до страхового стажу для визначення розміру оплати листка непрацездатності період навчання у вищому навчальному закладі?

(м. Київ)

 

Згідно з

п. 1 ст. 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до чинного законодавства розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам визначається залежно від страхового стажу. Винятками є деякі категорії осіб, які мають установлені законодавством пільги.

Пунктом 1 ст. 6 Закону № 2240

визначено перелік осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням. Особи, які навчаються у вищому навчальному закладі, в аспірантурі, докторантурі, клінічній ординатурі на очному відділенні, до зазначеного переліку не включені, а тому період їх навчання не зараховується до страхового стажу застрахованої особи для оплати листка непрацездатності, за винятком випадків, коли студент стаціонару, аспірант та інші особи працюють за наймом.

Одночасно слід звернути увагу на те, що

п. 2 ст. 7 Закону № 2240 передбачено таке: до страхового стажу зараховується загальний трудовий стаж застрахованої особи до введення в дію Закону № 2240 (до січня 2001 року) в порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

До набрання чинності

Закону № 2240 діяли Правила обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.98 р. № 1658.

Пунктом 5

цих Правил передбачалося, що час навчання у вищому навчальному закладі освіти (у тому числі й на підготовчих відділеннях), в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі з денною (очною) формою навчання до загального стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності не враховувався.

Винятком було зарахування до загального трудового стажу

періоду навчання у професійно-технічному закладі, а також час роботи або виробничої практики на робочих місцях і посадах, що оплачуються, у період навчання у вищому закладі освіти (п. 4 Правил).

Отже, якщо в конкретної особи зазначені періоди мали місце до часу набрання чинності

Закону № 2240, то вони можуть бути зараховані до страхового стажу для оплати листків непрацездатності.

Власне період навчання у вищих навчальних закладах ні до, ні після набрання чинності

Закону № 2240 до страхового стажу під час визначення розміру оплати листка непрацездатності не зараховується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі