Теми статей
Обрати теми

Діти шахтарів: вступ до вищих навчальних закладів та встановлення стипендії

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Д

іти шахтарів: вступ до вищих навчальних закладів та встановлення стипендії

 

Ольга ГАРАЩУК, головний спеціаліст Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи мають діти шахтарів право на вступ до вищих навчальних закладів ІІІ — ІV рівнів акредитації поза конкурсом?

В якому розмірі має бути встановлено стипендію таким студентам?

(Донецька обл.)

 

Відповідно до

ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI (далі — Закон № 345) діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, шахтарів — інвалідів I та II груп зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатних осіб.

У

листі Міністерства освіти і науки України від 09.07.2009 р. № 1/9-469 щодо пільг при вступі до вищих навчальних закладів осіб, яким Законом № 345 надане таке право, також роз’яснюється, що вищезазначені особи мають право на зарахування до вищих навчальних закладів на місця державного замовлення поза конкурсом. Одночасно в листі зазначається, що право на зарахування стосується абітурієнтів, яким не виповнилося 18 років, тобто які згідно із законодавством підпадають під категорію «дітей».

Щодо стипендіального забезпечення студентів з числа дітей шахтарів, то згідно

з п. 4 постанови Кабінету Міністрів України «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882 (далі — постанова № 882) для окремих категорій громадян на підставі нормативно-правових актів на отримання державних пільг і гарантій установлюються соціальні стипендії.

Підпунктом 6 п. 6 постанови № 882

передбачено, зокрема, що соціальна стипендія призначається студентам, які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

Очевидно, на відміну від

Закону № 345, зазначеною постановою стосовно студентів дітей шахтарів дещо обмежено коло осіб, яким має призначатися соціальна стипендія. Тобто постановою № 882 передбачено лише категорію студентів, які навчаються за гірничими спеціальностями.

Таким чином, для студентів, які підпадають під категорію осіб, зазначену в

п.п. 6 п. 6 постанови № 882, розмір соціальної стипендії з 1 січня 2010 року становить 1160 грн. на місяць (ст. 54 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 24.04.2010 р. № 2154-IV, ст. 56 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI).

Якщо для студентів, які є дітьми шахтарів або з їх числа, неможливо застосувати відповідний

підпункт постанови № 882, їм установлюється стипендія виходячи з норми ст. 5 Закону № 345 у таких розмірах: з 1 січня — 869 грн., з 1 квітня — 884 грн., з 1 липня — 888 грн., з 1 жовтня — 907 грн., з 1 грудня — 922 грн.

Слід зауважити, що відповідно до

п. 8 постанови № 882 для вирішення питань з призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних) тощо навчальні заклади створюють стипендіальні комісії.

У своїй роботі стипендіальна комісія навчального закладу керується законами та іншими нормативно-правовими актами, що визначають права та обов'язки студентів, статутом навчального закладу.

Реєстр осіб, яким призначаються стипендії, затверджує керівник навчального закладу за поданням стипендіальної комісії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі