Теми статей
Обрати теми

Оплата праці тренерів — викладачів спортивних шкіл

Редакція ОП
Відповідь на запитання

О

плата праці тренерів — викладачів спортивних шкіл

 

Оксана ЛЕВЧЕНКО, головний спеціаліст відділу організації бюджетного процесу, фінансового моніторингу та нормування видатків департаменту економіки та фінансів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту

 

Яким чином здійснюється оплата праці старшого тренера-викладача в дитячо-юнацькій спортивній школі з тижневим навантаженням 36 годин?

(Донецька обл.)

 

Умови оплати праці тренерів — викладачів спортивних шкіл, що фінансуються з бюджетів різних рівнів, визначені наказом Мінсім'ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097), іншими нормативно-правовими актами України.

Місячна заробітна плата тренера-викладача встановлюється на початку навчального року при тарифікації та виплачується щомісяця незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Відповідно до чинного законодавства старший тренер-викладач має право на такі виплати:

 

Ставка заробітної плати

Визначається відповідно до присвоєної тренеру-викладачу кваліфікаційної категорії, або якщо він не має категорії — згідно з документом про наявну освіту відповідно до схеми тарифних розрядів посад тренерів-викладачів та інших фахівців, наведеної в

додатку 6 до наказу № 2097.

 

Підвищення

Підвищення за старшого тренера-викладача

встановлюється в розмірі 15 % ставки заробітної плати.

Підвищення за спеціалізацію

встановлюється у розмірі 15 % ставки заробітної плати в разі, якщо зазначений тренер-викладач працює з групами спеціалізованої базової підготовки (спортивного вдосконалення) або групами підготовки до вищих досягнень (вищої спортивної майстерності) за години роботи із зазначеними групами.

Підвищення за роботу з інвалідами

виплачується в розмірі до 20 % ставки заробітної плати, якщо тренер-викладач безпосередньо працює з інвалідами та дітьми, які мають вади розумового або фізичного розвитку.

Абсолютний розмір кожного підвищення визначається зі ставки заробітної плати або посадового окладу без урахування іншого підвищення. До отриманої нової ставки заробітної плати, визначеної з урахуванням загальної суми підвищень, установлюються надбавки та доплати.

 

Доплати

Доплата за науковий ступінь

виплачується в розмірі 15 % ставки заробітної плати (з урахуванням підвищень) за ступінь кандидата наук, у розмірі 25 % — за ступінь доктора наук. Відповідність наукового ступеня профілю діяльності визначає керівник школи.

Щодо

доплат за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, за суміщення професій (посад), за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, то їх загальна сума може становити до 50 % ставки заробітної плати тренера-викладача.

Доплата за досягнення спортсменами високих результатів

установлюється в розмірі від 5 до 40 % ставки заробітної плати з урахуванням підвищень відповідно до зайнятого спортсменом-вихованцем місця на спортивних змаганнях вищого рівня. Ця доплата виплачується тренеру-викладачу з наступного дня після досягнення його спортсменом відповідного результату та діє до першого дня проведення наступних змагань такого самого рівня. Розмір доплати не залежить від фактичного обсягу навчально-тренувальної роботи тренера-викладача.

Доплата за шкідливі умови праці

виплачується тренерам-викладачам, які проводять заняття у критих плавальних басейнах, у розмірі до 12 % ставки заробітної плати та встановлюється за фактично відпрацьований у басейні час.

 

Надбавки

Надбавка за почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту»

виплачується в розмірі 20 % ставки заробітної плати з урахуванням підвищень.

Надбавка за спортивне звання

«заслужений тренер», «заслужений майстер спорту» виплачується в розмірі 20 % ставки заробітної плати (з урахуванням підвищень), за звання «майстер спорту міжнародного класу» — 15 %, за звання «майстер спорту» — 10 %. Відповідність почесного або спортивного звання профілю діяльності також визначає керівник школи.

Надбавка за високі досягнення, за виконання особливо важливої роботи, за складність, напруженість у роботі

виплачується в розмірі до 50 % ставки заробітної плати з урахуванням підвищень (граничний розмір цих надбавок не може перевищувати 50 %).

Надбавка за вислугу років

установлюється в розмірі від 10 % до 30 % ставки заробітної плати з урахуванням підвищень. Розмір надбавки залежить від обсягу навчально-тренувальної роботи конкретного працівника. Порядок виплати цієї надбавки затверджений наказом Держкомспорту України від 29.12.2002 р. № 2850 (далі — наказ № 2850).

 

Розрахунок заробітної плати тренера-викладача здійснюється відповідно до алгоритму, наведеного в

додатку 20 до наказу № 2097 у тарифікаційному списку тренерів-викладачів. До ставки заробітної плати додаються всі встановлені підвищення, а також надбавки та доплати, що залежать від обсягу навчально-тренувальної роботи (за почесне та спортивне звання, за науковий ступінь, за вислугу років), після чого отримана сума коригується на обсяг навчально-тренувальної роботи або на суму нормативів за одного учня.

Оскільки в запитанні йдеться про навантаження обсягом 36 годин, зазначеним тренером-викладачем обрано першу форму оплати праці. Це означає, що в даному випадку

отримана нами сума збільшується в 1,5 раза: обсяг навчально-тренувальної роботи у ДЮСШ становить 24 години на тиждень, отже, тренер-викладач працює на 1,5 ставки.

Далі до скоригованої на обсяг навчально-тренувальної роботи суми додаються доплати та надбавки, розмір яких не залежить від навантаження тренера-викладача.

 

Премія

Порядок і розміри преміювання затверджуються керівником школи. Отже, розмір премії тренера-викладача залежатиме від умов, зазначених у Положенні про преміювання працівників школи та наявного обсягу коштів на заробітну плату.

 

Матеріальна допомога

Виплачується в сумі не більше ніж одна ставка заробітної плати на рік (крім матеріальної допомоги на поховання).

 

Щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків

Може виплачуватися тренеру-викладачу в розмірі не більше однієї ставки заробітної плати (один раз на рік) згідно з

наказом № 2850, а також відповідно до Положення, яке затверджується керівником спортивної школи. Зазначена винагорода виплачується лише штатним працівникам. Оскільки навантаження старшого тренера-викладача складає 36 годин, очевидно, що він є штатним працівником.

 

Також нагадаємо, що заробітна плата тренера-викладача індексується відповідно до

Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі