Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» від 05.05.2010 р. № 330. Зокрема, постановою установлено, що:

— мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі встановлюється одночасно з установленням розміру мінімальної заробітної плати на місяць відповідно до умов та порядку, передбачених статтями 9 і 10 Закону України «Про оплату праці»;

— мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні;

— підвищення мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці.

Як передбачено постановою, мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі застосовується:

— на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;

— фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;

— в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці. Пропозиції щодо прийняття таких рішень вносить Міністерство праці та соціальної політики за ініціативи центральних та місцевих органів виконавчої влади і після консультацій з відповідними галузевими профспілками.

Додамо, що установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

 

З 1 січня 2010 року — нові розміри пенсій та соціальної допомоги

5 травня 2010 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання реалізації Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» № 331. Так, починаючи

з 1 січня 2010 року Уряд передбачив здійснення перерахунку пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установленого Законом про Держбюджет-2010.

Зазначимо, що Законом про Держбюджет-2010 розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлено на рівні: з 1 січня — 695 грн., з 1 квітня — 706 грн., з 1 липня — 709 грн., з 1 жовтня — 723 грн., з 1 грудня — 734 грн.

Пенсійному фонду України доручено забезпечити нарахування та виплату перерахованого розміру пенсії або допомоги

починаючи з травня 2010 року.

Кабмін також звертає увагу на те, що під час визначення нового розміру пенсії або допомоги слід ураховувати виплати, передбачені пунктами 3 і 4 постанови КМУ «Про недопущення зменшення розмірів пенсій та соціальних виплат, врегулювання окремих питань у зв'язку з прийняттям Закону України від 6 листопада 2009 року «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.11.2009 р. № 1252, що встановлювалися до проведення чергового перерахунку пенсії або допомоги.

У разі коли розмір пенсії або допомоги (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством) після перерахунку зменшується, виплата пенсії або допомоги буде здійснюватися у раніше встановлених розмірах.

 

Міносвіти про встановлення надбавки деяким категоріям педагогічних працівників

У листі від 11.03.2010 р. № 10/2-349 Міністерство освіти і науки зазначило, що постановою КМУ «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесено до посад педагогічних працівників»

від 05.10.2009 р. № 1130 з 1 січня 2010 року зазначеним категоріям педагогічних працівників установлена надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Отже, у вищому навчальному закладі I — II рівнів акредитації така надбавка виплачується лише керівнику, заступникам керівника, посади яких віднесено до посад педагогічних працівників, викладачам та майстрам виробничого навчання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі