Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати при скасуванні надбавки за високі досягнення у праці

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ ПРИ СКАСУВАННІ НАДБАВКИ ЗА ВИСОКІ ДОСЯГНЕННЯ У ПРАЦІ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504 спеціалісту сільської ради з 1 червня 2009 року посадовий оклад збільшено на 50 %, а надбавку за високі досягнення у праці знято. У результаті такої зміни структури заробітної плати у працівника фактичного підвищення заробітної плати не відбулося, а навпаки, її розмір зменшився.

Як позначиться така зміна умов оплати праці на розрахунку індексації заробітної плати працівника?

Чи можна вважати надбавку за високі досягнення у праці постійною складовою заробітної плати (доходу)? Чи включається така надбавка до складу загального доходу, що підлягає індексації?

(Чернігівська обл.)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників слід керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 5 Порядку № 1078

визначено, що місяць підвищення грошового доходу працівника з метою проведення індексації можна прийняти за базовий лише в тому випадку, якщо сума збільшення заробітної плати (підвищення) перевищить суму можливої індексації, тобто індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. При цьому в базовому місяці індексація не провадиться. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати.

Таким чином, у визначенні базового місяця ключову роль відіграє саме підвищення постійних складових заробітної плати (доходу). Якщо відбулося

зниження доходу, то це не є підставою вважати місяць базовим. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 14.02.2007 р. № 9/10/136-07. У такому разі індексація здійснюється на загальних підставах.

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер.

Тепер щодо надбавки за високі досягнення у праці.

До 01.06.2009 р. надбавка за високі досягнення у праці виплачувалася керівним працівникам та спеціалістам сільських і селищних рад на підставі

абзацу «в» ч. 1 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268) і встановлювалася в розмірі до 50 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг держслужбовця та вислугу років.

Постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504

до постанови № 268 було внесено зміни, що стосуються умов оплати праці керівників та спеціалістів апарату сільських і селищних рад та їх виконавчих органів. Згідно з унесеними змінами з 01.06.2009 р. посадові оклади голів, їх заступників та інших керівних працівників та спеціалістів сільських і селищних рад та їх виконавчих органів, наведені в додатку 54 до постанови № 268, збільшено на 50 %. При цьому надбавка за високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи зазначеним вище працівникам з 01.06.2009 р. знята (не встановлюється). У результаті таких поправок змінилася структура заробітної плати працівників.

Особливості встановлення надбавки за високі досягнення у праці роз'яснило Мінпраці в

листі від 07.11.2007 р. № 8379/0/14-07/13. Так, вона встановлюється на невизначений строк. Надбавка призначається працівникам за якісне, своєчасне та в повному обсязі виконання своїх обов'язків, професіоналізм, компетентність, ініціативність у роботі. І тільки в разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи або порушення трудової дисципліни така надбавка скасовується або розмір її зменшується. Оскільки встановлення такої надбавки відбувається без обмеження терміном часу, то можна дійти висновку, що надбавка за високі досягнення у праці має постійний характер, отже, вона має входити до складу доходу, що підлягає індексації.

Слід зауважити: якщо через деякий час таку постійно виплачувану надбавку скасують (як у вашій ситуації) або зменшать її розмір, індексація провадитиметься на загальних підставах, тобто на базовість місяця це не вплине. На це вказувало Мінпраці

в листі від 15.03.2007 р. № 15/10/136-0765, відповідно до якого місяць зменшення зарплати працівника базовим не вважається.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі