Теми статей
Обрати теми

Оплата викладачу кафедри за викладацьку роботу на підготовчому відділенні вищого навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата викладачу кафедри за викладацьку роботу на підготовчому відділенні вищого навчального закладу

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці й нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Як продовжується оплата праці викладача кафедри іноземної мови університету, яка здійснює мовну підготовку іноземних студентів на підготовчому відділенні? Чи має виконання цієї роботи бути включене до загального навантаження викладача?

(м. Луганськ)

 

Планування та облік норм робочого часу науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації здійснюється відповідно до

наказу Міністерства освіти і науки України від 07.08.2002 р. № 450 (далі — наказ № 450).

Робочий час та навантаження науково-педагогічного працівника складаються з навчальної, методичної, наукової та організаційної роботи.

Наказом № 450 затверджені переліки та годинні норми виконання цих робіт. Серед цих переліків не зазначене здійснення викладацької роботи на підготовчому відділенні вищого навчального закладу. Отже, до викладання будь-яких дисциплін на підготовчому відділенні вищого навчального закладу штатні працівники можуть бути залучені з погодинною оплатою праці. Виконання цієї роботи до загального педагогічного навантаження на ставку не включається.

Тобто якщо особу приймали на посаду викладача кафедри іноземної мови на цілу ставку згідно зі штатним розписом, то ця особа має бути забезпечена навантаженням на цілу ставку

без урахування годин, коли вона залучається до викладання на підготовчому відділенні.

Прийом та навчання у вищих навчальних закладах України іноземців здійснюється відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України «Про навчання іноземних громадян в Україні» від 26.02.93 р. № 136 та Положення про прийом іноземців та осіб без громадянства на навчання до вищих навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.98 р. № 1238.

Згідно із зазначеним

Положенням прийом іноземців на навчання здійснюється на підставі міжнародних договорів України, загальнодержавних програм або договорів, укладених вищими навчальними закладами з юридичними та фізичними особами. Для перетину кордону їм відкривають освітянську візу, тобто вважаємо, що вже на цьому етапі цих осіб можна кваліфікувати як студентів.

Крім того, відповідно до

наказу Міністерства освіти і науки України «Про вивчення української (російської) мови іноземними студентами і аспірантами» від 04.04.2006 р. № 260 вивчення іноземними студентами української мови здійснюється за трьома рівнями. Перший рівень — це вивчення мови на підготовчому факультеті згідно із навчальними планами підготовчого факультету.

Тобто,

перебуваючи на навчанні на підготовчому факультеті, іноземні громадяни кваліфікуються як студенти.

Отже, виходячи з вищевикладеного за умови погодинної оплати праці науково-педагогічних (педагогічних) працівників, які залучаються до викладання на підготовчому відділенні, розмір погодинної оплати праці викладачів, що здійснюють навчання іноземних громадян українській (російській) мові,

має здійснюватися за годинними ставками, передбаченими для проведення навчальних занять як зі студентами, а не як зі слухачами підготовчих курсів, які прирівнюються до школярів. А саме згідно з рядком 2 додатка 16 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі