Теми статей
Обрати теми

Доплата за науковий ступінь та вчене звання при збільшенні обсягу виконаних робіт

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата за науковий ступінь та вчене звання при збільшенні обсягу виконаних робіт

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці й нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України

 

Науково-педагогічному працівнику вищого навчального закладу (доценту, кандидату наук) наказом по університету збільшили обсяг виконуваних ним робіт і тепер він обіймає 1,5 ставки викладача. Чи повинні йому на додаткові 0,5 ставки здійснювати доплату за науковий ступінь та вчене звання?

(м. Суми)

 

Умови оплати праці та схеми тарифних розрядів працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери визначені постановою Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

На виконання цієї постанови Міністерством освіти і науки України було видано наказ «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Відповідно до п. 4 наказу № 557 працівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ здійснюються доплати за вчені звання та наукові ступені, зокрема за вчене звання: професора — у граничному розмірі 33 відсотки посадового окладу (ставки заробітної плати); доцента, старшого наукового співробітника — в граничному розмірі 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). За науковий ступінь: доктора наук — у граничному розмірі 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати); кандидата наук — у розмірі 15 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

При цьому слід зазначити, що така доплата встановлюється працівникам, якщо їх діяльність за профілем збігається з наявним вченим званням.

Відповідність вченого звання профілю діяльності працівника на обійманій посаді визначається керівником закладу.

Документи, що засвідчують наявність вченого звання, повинні відповідати нормам і вимогам, передбаченим законодавством.

У випадку якщо науково-педагогічний працівник вищого навчального закладу обіймає 1,5 ставки, тобто його трудові відносини та умови оплати праці визначені наказом ректора як виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, суміщення професій, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, йому встановлюється доплата за виконання такої роботи в розмірі до 50 відсотків посадового окладу.

Ураховуючи те, що відповідно до чинних законодавчих та інших нормативно-правових актів установлення доплати на раніше встановлену доплату не передбачено, доплата за науковий ступінь або вчене звання на доплату за збільшення обсягу виконуваних робіт не встановлюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі