Теми статей
Обрати теми

Чи підлягає індексації надбавка за складність та напруженість у роботі

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Чи підлягає індексації надбавка за складність та напруженість у роботі

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя і моніторингу бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівнику установи охорони здоров'я тимчасово за рахунок вакантної посади установлено надбавку за складність та напруженість у роботі.

Чи впливає встановлення цієї надбавки на визначення базового місяця з метою індексації заробітної плати такого працівника?

(м. Роздільна, Одеська обл.)

 

Відповідно до

п.п. 4.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519, працівникам може бути встановлено надбавку в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) за складність та напруженість у роботі. При цьому граничний розмір надбавки для одного працівника не повинен перевищувати 50 відсотків посадового окладу.

Така надбавка встановлюється керівником закладу в межах фонду оплати праці.

Згідно з

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), індексації підлягають доходи, що не мають разового характеру. До об'єктів індексації належить оплата праці працівників, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже, у цьому випадку, коли надбавка за складність та напруженість у роботі

установлена тимчасово (тобто на короткий термін до прийняття постійного працівника на вакантну посаду), вона не входить до складу доходу, що підлягає індексації, і місяць її призначення не вважається базовим.

Проте чинним законодавством не визначено, який термін установлення надбавки вважається коротким. У випадку встановлення такої надбавки на один-три місяці її слід вважати тимчасовою при застосуванні механізму індексації. Якщо ж надбавка установлена наказом на більш тривалий період, наприклад на рік, то вона вже може розглядатися як постійна і місяць її встановлення можна прийняти за базовий при проведенні індексації за умови, що сума підвищення грошового доходу перевищить суму індексації, яка б мала бути нарахована за відповідний місяць.

Також слід зазначити, що в тих випадках, коли надбавку скасовують або зменшують її розмір, індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі