Теми статей
Обрати теми

Доплати сторожу за роботу в нічний та вечірній час

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплати сторожу за роботу в нічний та вечірній час

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На які доплати має право сторож підприємства, графік роботи якого передбачає роботу в нічний та вечірній час?

(м. Суми)

 

Слід зазначити, що про умови оплати праці сторожів ми неодноразово зазначали на шпальтах нашої газети // «Оплата праці», 2008, № 10, с. 21; 2009, № 4, с. 9.

Якщо графіками виходу на роботу (графіками змінності) працівників передбачено роботу в нічний час, то її тривалість включається до тривалості роботи (зміни) працівника. Дійсно, як правило, режим роботи сторожа передбачає роботу в нічний час, тому компенсацією роботи в таких умовах є

доплата за роботу в нічний час. При цьому така доплата провадиться за фактично відпрацьований нічний час. Згідно зі ст. 54 КЗпП нічним вважається час з 10-ї години вечора до 6-ї години ранку. Розмір доплати встановлюється генеральною, галузевими угодами та колективним договором, але не може бути нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП). Генеральною угодою між КМУ, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців та підприємців і всеукраїнськими профспілками та профоб’єднаннями на 2008 — 2009 роки від 15.04.2008 р. (далі — Генеральна угода) доплату за роботу в нічний час уключено до переліку доплат і надбавок, що мають міжгалузевий характер, і встановлено в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час*.

* Відносно виконання вимог Генеральної угоди в листі від 04.07.2008 р. № 435/13/84-04 Мінпраці нагадало: якщо представники сторін (через уповноважених осіб), які представляють інтереси підприємства, брали участь у підписанні Генеральної угоди (або згодом приєдналися до цієї Угоди), то її норми є обов’язковими під час укладання колективного договору.

Зазначимо, що

Генеральна угода вважається діючою до дати підписання нової.

Для розрахунку доплати за роботу в нічний час необхідно визначити:

1) кількість годин, відпрацьованих у нічний час. Облік робочого часу, у тому числі в нічний час, ведеться в табелі обліку використання робочого часу керівниками відповідних структурних підрозділів;

2) годинну ставку діленням місячної ставки (окладу) на місячну норму робочого часу для конкретної категорії працівників;

3) розмір доплати множенням годинної тарифної ставки працівника на кількість відпрацьованих нічних годин та на розмір доплати (у відсотках).

Наведемо умовний приклад розрахунку доплати за роботу в нічний час.

Приклад.

Сторож (місячний оклад — 907 грн.) у листопаді поточного року відпрацював у нічний час 56 год. Місячна норма робочого часу в листопаді 2010 року — 176 год. У колективному договорі підприємства передбачено доплату за роботу в нічний час у розмірі 35 % посадового окладу (годинної ставки).

Годинна тарифна ставка працівника в листопаді становить:

907 грн. : 176 год. = 5,15 грн./год.

Сума доплати працівнику за роботу в нічний час у листопаді 2010 року дорівнює:

5,15 грн./год. х 56 год. х 35 % = 100,94 грн.

Тепер щодо

доплати за роботу у вечірній час.

Доплату за роботу у вечірній час (з 18-ї до 22-ї години) при багатозмінному режимі, передбачену

Генеральною угодою в розмірі 20 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в такий час, для посади сторожа не може бути встановлено в колективному договорі. Пояснюється це тим, що робота сторожа не належить до багатозмінного режиму, при якому робота протягом доби виконується у дві та більше зміни, а працівники чергуються у змінах рівномірно в порядку, передбаченому правилами внутрішнього трудового розпорядку. Робота сторожа — це робота за відповідним графіком виходу на роботу. Тому права на доплату за роботу у вечірній час сторож не має (див. також консультацію фахівця Мінпраці «Робота сторожа не належить до багатозмінного режиму» // «Оплата праці», 2008, № 4, с. 11 — 12).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі