Теми статей
Обрати теми

Розрахунок декретних: якщо відпрацьовано менше повного календарного місяця

Редакція ОП
Відповідь на запитання

РОЗРАХУНОК ДЕКРЕТНИХ: ЯКЩО ВІДПРАЦЬОВАНО МЕНШЕ ПОВНОГО КАЛЕНДАРНОГО МІСЯЦЯ

 

Надія КАРПЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівницю прийнято на роботу на підприємство з 6 вересня 2010 року. З 27 жовтня 2010 року по 1 березня 2011 року включно працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, про що свідчить наданий листок непрацездатності.

За період роботи з 6 вересня по 26 жовтня 2010 року їй нараховано заробітну плату в такому розмірі:

— у вересні — 2422,50 грн.;

— у жовтні — 2404,26 грн.

Страховий стаж працівниці становить 3 роки.

Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах у такому разі?

(м. Горлівка, Донецька обл.)

 

Відповідно до

ст. 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Підставою для призначення допомоги згідно з

ч. 1 ст. 51 Закону № 2240 є листок непрацездатності.

Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період перебування жінки у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується допомога за всю відпустку починаючи з першого дня. Нарахування і виплату допомоги працюючій жінці здійснює роботодавець.

Допомога по вагітності та пологах надається в розмірі 100 % середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу працівниці (

ст. 39 Закону № 2240).

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах здійснюється згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Оплата допомоги по вагітності та пологах здійснюється виходячи із середньоденної заробітної плати, шляхом ділення

нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів у розрахунковому періоді (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин) (п. 14 Порядку № 1266).

У загальному випадку розрахунковим періодом вважаються

останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому працівниця йде у відпустку по вагітності та пологах (п. 4 Порядку № 1266).

Якщо жінка працювала

менше 6 календарних місяців, то розрахунковим періодом будуть фактично відпрацьовані календарні місяці (з 1-го до 1-го числа), в яких сплачено страхові внески (п. 5 Порядку № 1266).

Абзацом другим п. 6 Порядку № 1266

передбачено: у разі якщо застрахована особа працювала і сплачувала страхові внески або за неї сплачувалися страхові внески менше календарного місяця, середня заробітна плата (дохід) для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, але:

не вище розміру середньої заробітної плати за всіма видами економічної діяльності (за даними Держкомстату), що склалася у відповідному регіоні (Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі), у місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок;

не нижче розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом у місяці настання страхового випадку.

На особливості розрахунку допомоги по вагітності та пологах працівнику, який не відпрацював жодного повного місяця, указувалося в

листах Мінпраці від 21.01.2010 р. № 11/18/99-10 і від 13.02.2010 р. № 36/18/99-10 // «ОП», 2010, № 6, с. 9 — 11, від 01.02.2010 р. № 1000/0/14-10/18 // «ОП», 2010, № 4, с. 5.

Сума допомоги по вагітності та пологах, у свою чергу, розраховується згідно з

п. 20 Порядку № 1266, а саме шляхом множення суми середньоденної зарплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

При визначенні кількості календарних днів як у розрахунковому періоді, так і в періоді відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що підлягає оплаті,

святкові та неробочі дні не виключаються. Із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період виключаються тільки календарні дні, не відпрацьовані з таких поважних причин:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком.

У ситуації, що розглядається, на цьому підприємстві працівниця не відпрацювала жодного повного календарного місяця (з 1-го до 1-го числа), отже, необхідно застосувати обмежувальні норми, зазначені в

абзаці другому п. 6 Порядку № 1266.

Таким чином, заробітна плата за фактично відпрацьований час, що використовується для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, обмежується:

верхньою межею — розміром середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності в області за місяць, що передує місяцю настання страхового випадку;

нижньою межею — розміром мінімальної заробітної плати, що діє в місяці настання страхового випадку.

Зауважимо, що такі обмеження не застосовуються для випадку, коли працівниця відпрацювала менше календарного місяця внаслідок перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку за медичним висновком.

Верхня межа середньої

заробітної плати з розрахунку на один календарний день (ЗП сер mах (1)) розраховується таким чином:

ЗП сер mах (1)

= ЗП (рег) : Кд (пм),

де

ЗП (рег) — середня заробітна плата по відповідному регіону в місяці, що передує місяцю настання страхового випадку;

Кд

(пм) — кількість календарних днів у місяці, що передує місяцю настання страхового випадку.

Нижня межа середньої

заробітної плати з розрахунку на один календарний день (ЗПсер min (1)) розраховується так:

ЗП сер min (1) = ЗП

(мін) : Кд,

де

ЗП (мін) — установлений розмір мінімальної заробітної плати в місяці настання страхового випадку;

Кд

— кількість календарних днів у місяці настання страхового випадку.

Виходячи з цього якщо розрахована фактична середньоденна заробітна плата більше верхньої межі, то допомога розраховується на підставі цієї верхньої межі.

Відповідно якщо середньоденна зарплата виявилася менше нижньої межі, то допомогу необхідно розраховувати виходячи з розміру мінімальної зарплати з розрахунку на один календарний день.

Розрахунок допомоги з фактичної середньоденної зарплати здійснюється в разі, якщо її розмір перебуває між верхньою та нижньою межею.

Отже, механізм розрахунку допомоги по вагітності та пологах буде таким:

1. Розрахуємо

верхню межу середньоденної зарплати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах ЗП сер mах (1).

Інформацію про розмір середньої заробітної плати за всіма видами економічної діяльності за попередній місяць Держкомстат щомісяця 25 — 26 числа оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті (

www.ukrstat.gov.ua).

Відповідно до

ч. 1 ст. 52 Закону № 2240 документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються не пізніше 10 днів від дня їх надходження. Допомога по вагітності та пологах виплачується в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати (ч. 2 ст. 52 Закону № 2240).

Тому слід звернути увагу на таке: у разі якщо розмір середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності за попередній місяць у відповідному регіоні на момент нарахування декретних ще не відомий, то розрахунок рекомендується провадити виходячи з

мінімальної зарплати, що діє в місяці настання страхового випадку, а надалі здійснювати перерахунок і доплачувати необхідну суму. На це вказувало Мінпраці в листі від 21.01.2010 р. № 11/18/99-10.

За даними Держкомстату, середня заробітна плата по Донецькій області у вересні 2010 року склала

2744,00 грн.

Розрахуємо

ЗП сер mах (1) — показник середньої заробітної плати за всіма видами економічної діяльності в Донецькій області з розрахунку на один календарний день:

ЗП сер mах (1)

= 2744,00 : 30 = 91,47 грн.,

де 2744,00 грн. — середня зарплата в Донецькій області за вересень 2010 року;

30 — кількість календарних днів вересня 2010 року.

2. Визначаємо

ЗП сер min (1) — нижню межу середньоденної заробітної плати з розрахунку на один календарний день:

ЗП сер min (1)

= 907,00 : 31 = 29,26 грн.,

де 907,00 грн. — розмір мінімальної зарплати, установленої в жовтні 2010 року;

31 — кількість календарних днів жовтня 2010 року.

3. Розрахуємо фактичну середньоденну зарплату за один календарний день:

4826,76 : 51 = 94,64 грн.,

де 4826,76 грн. — сума зарплати за період з 06.09.2010 р. по 26.10.2010 р.;

51 — кількість календарних днів за розрахунковий період (з 06.09.2010 р. по 26.10.2010 р.).

4. Порівняємо середньоденну заробітну плату з розрахованою верхньою межею 91,47 грн. та нижньою межею 29,26 грн. З розрахунку видно, що фактична середньоденна зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах (94,64 грн.) перевищує верхню межу. Відповідно для подальшого розрахунку суми допомоги по вагітності та пологах необхідно використовувати не фактичний розмір середньоденної заробітної плати, а розраховану верхню межу (

ЗП сер mах (1)).

5. Сума допомоги по вагітності та пологах становитиме:

91,47 х 126 = 11525,22 грн.,

де 126 — кількість днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі