Теми статей
Обрати теми

Доплата за вчене звання доцента та педагогічне звання «Викладач-методист»

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата за вчене звання доцента та педагогічне звання «Викладач-методист»

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

У музичному училищі працює викладач-сумісник, який має вчене звання доцента. За підсумками атестації педагогічних працівників йому було присвоєно педагогічне звання «Викладач-методист».

Чи провадиться одночасно оплата за вчене звання доцента та педагогічне звання «Викладач-методист»?

(м. Вінниця)

 

Умови оплати праці та схеми тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Абзацом «в» п.п. 3 п. 4 наказу № 557

установлено, що працівникам за наявність ученого звання доцента провадяться доплати в граничному розмірі 25 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Передбачено також, що зазначена доплата встановлюється працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним ученим званням. Право встановлювати відповідність ученого звання профілю діяльності працівника на обійманій посаді надано керівникові навчального закладу. Проте чинними нормативно-правовими актами не встановлено конкретних норм щодо порядку визначення такої відповідності.

Одним із документів про вчені звання є

Порядок присвоєння вченого звання професора і доцента, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2008 р. № 1149.

Відповідно до цього

Порядку вчене звання доцента присвоюється лише працівникам вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації або закладів післядипломної освіти III — IV рівнів акредитації. Поряд з вимогами про наявність наукового ступеня, науково-методичних праць, авторства підручників, претенденти на присвоєння звання повинні мати стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників або відповідний науковий стаж.

Вимога щодо наявності вчених звань при заміщенні посад передбачена

ст. 48 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III лише для науково-педагогічних працівників.

Для роботи на посадах педагогічних працівників, до яких належить, зокрема, посада викладача, не вимагається наявність ученого звання.

Зважаючи на ці вимоги, досить складно зробити позитивний висновок про відповідність ученого звання доцента роботі на посаді викладача вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації.

Однак право на остаточне рішення про відповідність ученого звання профілю діяльності педагогічного працівника надано керівникові навчального закладу. Така процедура має здійснюватися також за погодженням з виборним профспілковим органом (профспілковим комітетом), до повноважень якого відповідно до

ст. 247 Кодексу законів про працю України належить вирішення разом із власником або уповноваженим ним органом питань оплати праці працівників, зокрема умов запровадження та розмірів надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних виплат.

Більш доцільним у цьому випадку було б установлення викладачеві вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації, який має вчене звання доцента та якісно виконує посадові обов’язки,

надбавки за високі досягнення в праці. Підставою для цього є норма абз. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557, відповідно до якої працівникам можуть установлюватися надбавки за високі досягнення в праці, за складність, напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір такої надбавки встановлюється на підставі наказу керівника, погодженого з профкомом. При цьому діючими нормативними документами не встановлено вимог щодо наявності для такої виплати будь-яких документів, що підтверджують рівень роботи. Надбавку може бути встановлено на підставі заяви працівника, доповідної чи службової записки безпосереднього керівника про якісне виконання роботи претендентом на таку виплату, відсутність у нього порушень при виконанні службових обов’язків тощо.

Стосовно педагогічного звання «Викладач-методист», то п.п. «г» п. 24 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОЗ України від 15.04.93 р. № 102, передбачено підвищення ставок заробітної плати педагогічним працівникам за його наявність на 15 відсотків. Підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за наслідками атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання. При цьому слід пам’ятати, що такі підвищення створюють нові розміри ставок заробітної плати (п. 34 Інструкції № 102).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі