Теми статей
Обрати теми

Державне забезпечення студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Державне забезпечення студентів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи можуть бути взяті на повне державне утримання студенти з числа дітей-сиріт при зарахуванні на подальше навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра після отримання в цьому ж вищому навчальному закладі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра?

(м. Дніпропетровськ)

 

Частиною третьою ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) передбачено, що право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Згідно зі ст. 1 Закону № 2342 дитина-сирота — дитина, в якої померли чи загинули батьки; особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — особи віком від 18 до 23 років, в яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III дитиною є особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосованим до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Статтею 391

Закону № 2342 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також особам із їх числа надається право безоплатно навчатися в державних і комунальних навчальних закладах усіх рівнів.

Пунктом 13 постанови Кабінету Міністрів України «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226

також установлено, що студенти з категорії дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, а також студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків і перебували на повному державному утриманні в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, зараховуються на повне державне утримання в навчальних закладах, до яких вони вступили, і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів забезпечуються безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м’яким інвентарем за нормами, установленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Тож студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від їх віку, на час навчання для здобуття будь-якого освітньо-кваліфікаційного рівня за різними напрямами чи спеціальностями, мають право на повне державне забезпечення до закінчення вищого навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі