Теми статей
Обрати теми

Особливості оплати праці водія станції швидкої медичної допомоги

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Особливості оплати праці водія станції швидкої медичної допомоги

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Водій I класу станції швидкої медичної допомоги займається перевезенням психічно хворих на автомобілі швидкої медичної допомоги з робочим об’ємом двигуна понад 3,5 л. Працівник має стаж роботи на цій посаді 9 років. Наказом керівника закладу йому встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 % посадового окладу та премію в розмірі 25 % посадового окладу.

У листопаді 2010 року водій відпрацював усі робочі зміни згідно з графіком виходу на роботу. Як правильно розрахувати заробітну плату такого водія?

(м. Вінниця)

 

При визначенні умов оплати праці та обчисленні заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я слід керуватися

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці).

Згідно з

позицією 1 п.п. 2.2.23 розд. 2 Умов оплати праці водію станції швидкої медичної допомоги, який працює на автомобілі швидкої медичної допомоги з робочим об’ємом двигуна понад 3,5 л, установлюється 5-й тарифний розряд, який з 1 листопада 2010 року відповідає розміру посадового окладу 907 грн.*

* Посадовий оклад розраховано виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, який згідно з постановою КМУ від 22.09.2010 р. № 863 становить з 1 жовтня 2010 року 586 грн. Нагадаємо, що посадові оклади (тарифні ставки) заробітної плати працівників бюджетної сфери згідно з ЄТС на жовтень — листопад 2010 року ми наводили в «ОП», 2010, № 19, с. 5.

Таким чином, керуючись

п.п. 2.4.7 розд. 2 Умов оплати праці, яким визначено порядок установлення підвищення посадових окладів, здійснюємо розрахунок підвищення за керування санітарним транспортом і за шкідливі та важкі умови праці.

Згідно з

п.п. 2.4.4 розд. 2 Умов оплати праці водіям санітарних автомобілів місячні тарифні ставки підвищуються на 20 %. Визначаємо розмір посадового окладу з урахуванням такого підвищення:

907 грн. х 1,2 = 1088,40 грн.

Відповідно до

п. 1.6 додатка 3 до Умов оплати праці водіям автомобілів спеціалізованих бригад з надання медичної допомоги та перевезення психічно хворих посадові оклади підвищуються на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Таким чином, визначаємо посадовий оклад з урахуванням підвищення за керування санітарним транспортом та у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці:

1088,40 грн. х 1,25 = 1361 грн. (після округлення).

Далі, керуючись

п. 4.6 розд. 4 Умов оплати праці, яким визначено порядок установлення надбавок, визначаємо розміри надбавок за класність і за тривалість безперервної роботи.

Згідно з

п.п. 4.5.3 розд. 4 Умов оплати праці водіям автотранспортних засобів установлюється щомісячна надбавка за класність до тарифної ставки в таких розмірах: водіям II класу — 10 відсотків, водіям I класу — 25 відсотків. Ця надбавка нараховується за фактично відпрацьований водієм час. Таким чином, розмір цієї надбавки для водія I класу становить:

907 грн. х 25 % = 226,75 грн.

Відповідно до

позиції 6 п.п. 4.1.1 розд. 4 Умов оплати праці водію станції швидкої медичної допомоги, який має стаж роботи на цій посаді 9 років, установлюється надбавка за тривалість безперервної роботи в розмірі 60 % посадового окладу. Визначаємо розмір такої надбавки:

907 грн. х 60 % = 544,20 грн.

Конкретні розміри доплат, надбавок та інших виплат визначаються керівником закладу, установи за рахунок та в межах фонду заробітної плати і відображаються в розрахункових відомостях на виплату заробітної плати (

п. 1.7 розд. 1 Умов оплати праці).

Надбавка за високі досягнення у праці встановлюється керівником закладу за критеріями, що відображають результати професійної діяльності працівника. Такими критеріями можуть бути: успішне виконання працівником завдань та обов’язків, ініціативність у роботі тощо.

Таким чином, наказом керівника закладу водію I класу станції швидкої медичної допомоги в межах фонду заробітної плати і відповідно до

п. 4.4 розд. 4 Умов оплати праці встановлено надбавку за високі досягнення у праці в розмірі 50 % його посадового окладу. Згідно з абзацом другим п. 4.6 розд. 4 Умов оплати праці зазначена надбавка нараховується на посадовий оклад працівника з урахуванням підвищення. Розраховуємо розмір такої надбавки:

1361 грн. (посадовий оклад з урахуванням підвищення за керування санітарним транспортом — 20 % і за шкідливі та важкі умови праці — 25 %) х 50 % = = 680,50 грн.

Преміювання працівників провадиться в межах фонду заробітної плати. Керівники закладів та установ за погодженням з профспілковими комітетами затверджують положення про преміювання працівників.

Розмір премії працівника залежить від особистого внеску в загальні результати праці підрозділу, закладу і граничними розмірами не обмежується (п. 5.11 Умов оплати праці).

Таким чином, якщо наказом керівника закладу водію I класу станції швидкої медичної допомоги встановлено премію в розмірі 25 % від його посадового окладу, то її розмір становитиме:

1361 грн. х 25 % = 340,25 грн.

Тепер за умови, що водій відпрацював усі робочі дні, установлені графіком роботи, здійснюємо остаточний розрахунок загальної суми заробітної плати водія I класу станції швидкої медичної допомоги, підсумовуючи всі наведені складові:

1361 грн. (посадовий оклад з урахуванням підвищення за керування санітарним транспортом — 20 % і за шкідливі та важкі умови праці — 25 %) + 226,75 грн. (надбавка за класність — 25 %) + 544,20 грн. (надбавка за тривалість безперервної роботи — 60 %) + 680,50 грн. (надбавка за високі досягнення у праці — 50 %) + 340,25 грн. (премія — 25 %) = 3152,70 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі