Теми статей
Обрати теми

Про оплату лікарняних, які припадають на час вимушеного прогулу

Редакція ОП
Лист від 08.09.2010 р. № 9602/0/14-10/18

Міністерство праці та соціальної політики України

Про оплату лікарняних, які припадають на час вимушеного прогулу

Лист від 08.09.2010 р. № 9602/0/14-10/18

 

У Міністерстві праці та соціальної політики розглянуто звернення <…> щодо оплати листків непрацездатності, які припадають на період оплати за час вимушеного прогулу за рішенням суду.

Частиною 11 статті 35 Закону України від 18.01.2001 р. № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» передбачено, що

у разі настання тимчасової непрацездатності застрахованої особи у період вирішення спору про незаконність її звільнення з роботи допомога по тимчасовій непрацездатності надається за умови поновлення застрахованої особи на роботі з дня винесення такого рішення відповідним органом.

У нашому випадку працівника було поновлено на роботі, тому листки непрацездатності, які припадають на період вимушеного прогулу, підлягають оплаті. При цьому виплата за час вимушеного прогулу, яка була виплачена за рішенням суду та припадає на дні хвороби працівника, повинна бути утримана, а замість неї призначена та виплачена допомога по тимчасовій непрацездатності згідно з листками непрацездатності.

 

Заступник Міністра В. Коломієць

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Працівника поновлено на роботі: як оплатити лікарняний за час вимушеного прогулу?

 

У листі, що коментується, Мінпраці надало роз’яснення щодо оплати листків непрацездатності, які припадають на період вимушеного прогулу працівника, якого було поновлено на роботі за рішенням суду.

Слід зазначити, оскільки після звільнення особа не є застрахованою, то надання їй допомоги по тимчасовій непрацездатності за страховими випадками, які настали в період після звільнення, здійснюється згідно з ч. 11 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240). Згідно з цією нормою, якщо хвороба настала у період вирішення спору про незаконне звільнення застрахованої особи, то

допомога по тимчасовій непрацездатності надається за умови поновлення застрахованої особи на роботі з дня винесення рішення судом.

Як зазначає відомство в листі, що коментується, якщо працівника було поновлено на роботі, то дні хвороби, які припадають на період вимушеного прогулу, підлягають оплаті. При цьому виплата за час вимушеного прогулу, яка була виплачена за рішенням суду та припадає на дні хвороби працівника, повинна бути утримана, а замість неї призначена та виплачена допомога по тимчасовій непрацездатності згідно з листками непрацездатності. Тобто йдеться про перерахунок суми середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу — суми, визначеної судом.

Треба відзначити, що такий підхід є логічним, оскільки

поновлення звільненого працівника на попередній роботі відбувається не з дати винесення судом рішення про таке поновлення, а з дати звільнення працівника. Про це також йшлося у листі Мінпраці від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07.

Однак на практиці при дотриманні позиції Мінпраці щодо оплати лікарняних, яка наведена у листі, що коментується, у роботодавця можуть виникнути певні труднощі при самостійному здійсненні перерахунку суми, визначеної судом. І ось чому.

Статею 235 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) передбачено, що при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір,

одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, то виноситься рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу. Варто зазначити, що судове рішення про виплату працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу є обов’язковим до виконання. Тобто у судовому рішенні зазначається конкретна сума, яку роботодавець зобов’язаний виплатити поновленому працівнику. З цього випливає, що КЗпП чітко визначає, які виплати та в якому розмірі належать працівнику за час вимушеного прогулу, тому фактично у роботодавця не має жодних підстав для здійснення будь-яких перерахунків.

До речі, у своїх консультаціях фахівці Мінпраці (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2008, № 48, с. 12), керуючись цією ж самою нормою, тобто ч. 11 ст. 35 Закону № 2240 вказували на те, що якщо початок хвороби припадає на період вимушеного прогулу, то оплаті за лікарняним листком підлягають дні хвороби лише з дати винесення рішення судом. У наведеному прикладі фахівцем зазначено таке:

«Якщо відкритий після звільнення листок непрацездатності засвідчує непрацездатність за період з 30.09.2008 р. по 09.10.2008 р., а рішення про поновлення працівника на посаді суд ухвалив 06.10.2008 р., то йому слід виплатити допомогу за рахунок коштів ФСС з ТВП за період непрацездатності з 06.10.2008 р. по 09.10.2008 р.».

Підсумовуючи викладене, на наш погляд, при наданні поновленим працівником листка непрацездатності, відкритого після звільнення і до дня винесення рішення судом, роботодавець повинен оплатити такий листок лише починаючи з дня прийняття рішення судом.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі