Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ЗАТВЕРДЖЕНО ПРИМІРНИЙ ПОРЯДОК УКЛАДАННЯ ДОГОВОРІВ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПРАЦІВНИКІВ

Мінпраці наказом від 10.08.2010 р. № 232 затвердило Примірний порядок укладання суб’єктами господарювання договорів щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників (далі — Порядок), примірні зразки договорів:

— примірний договір суб’єкта господарювання з навчальним закладом, підприємством, установою, організацією, які здійснюють навчання (форма № 1);

— примірний договір суб’єкта господарювання з працівником (форма № 2).

Разом з цим додатком 1 до Порядку затверджено примірну форму направлення працівників на професійне навчання.

Установлено, що зазначені документи розроблено з метою сприяння роботодавцям у підвищенні ефективності використання коштів, витрачених на професійне навчання працівників, посилення відповідальності працівників за свій професійний рівень та мотивації щодо його підвищення.

Порядок рекомендується для використання суб’єктами господарювання незалежно від їх організаційної форми та форм власності.

При цьому згідно із зазначеним Порядком укладання договорів суб’єктами господарювання державної форми власності за бюджетні кошти має здійснюватися відповідно до законодавства щодо закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

 

ЩОРІЧНУ ВІДПУСТКУ МОЖЕ БУТИ ПЕРЕНЕСЕНО АБО ПРОДОВЖЕНО ЗА ДОВІДКОЮ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО ЗАКЛАДУ

Мінпраці в листі від 20.08.2010 р. № 233/18/99-10 надало роз’яснення про можливість продовження щорічної відпустки працівника або перенесення її на інший період у разі надання довідки, виданої лікувально-профілактичним закладом.

Відомство нагадало: щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку.

Пунктами 1.1 та 1.2 Інструкції про порядок видачі документів, що підтверджують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, передбачено, що видача інших документів про тимчасову непрацездатність, крім листка непрацездатності, забороняється. Винятками є випадки, обумовлені в тому числі п. 2.17 згаданої вище Інструкції: особам, які проходять обстеження для встановлення причинного зв’язку захворювання з умовами праці, видається довідка довільної форми, засвідчена підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу.

На те, що така довідка є документом, який підтверджує тимчасову непрацездатність і прирівнюється до листка непрацездатності, вказувало і МОЗ у листі від 26.05.2007 р. № 3.51-4/4272-Д/3-6759.

Тому щорічну відпустку працівника може бути перенесено на інший період або продовжено в разі надання ним довідки про проходження обстеження в спеціалізованому лікувально-профілактичному закладі.

 

страхові ВНЕСКИ НА СУМИ ВИПЛАТ ЗВІЛЬНЕНИМ ПРАЦІВНИКАМ НЕ нараховуються

Пенсійний фонд у листі від 21.08.2010 р. № 14672/03-20 надав роз’яснення щодо донарахування страхових внесків на суми виплат звільненим працівникам за період із січня по квітень 2010 року у зв’язку з набуттям чинності Законом про Держбюджет-2010.

ПФУ нагадав, що згідно з п. 1 ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV до осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, належать особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи за договорами цивільно-правового характеру.

Отже, в разі припинення трудових відносин між роботодавцем і найманою особою припиняються і відносини між страхувальником та застрахованою особою. Тому

на виплати особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством (установою, організацією), страхові внески не нараховуються.

Аналогічної думки дотримується і Мінпраці в листі від 12.07.2010 р. № 7438/0/14-10/039.

 

ВИПЛАТА ЛІКАРНЯНИХ У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ КОШТІВ У СТРАХУВАЛЬНИКА

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) у листі від 19.08.2010 р. № 07-35-1599 акцентував увагу на тому, що страхувальники-роботодавці не мають права припиняти виплату матеріального забезпечення у випадках, коли сума нарахованих страхових внесків та інших платежів до Фонду не покриває фактичні витрати на виплату допомоги.

Якщо через відсутність коштів на своїх банківських рахунках або через їх арешт страхувальник має заборгованість з виплати матеріального забезпечення, передбаченого Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, більш ніж за один календарний місяць понад строки, встановлені цим Законом, за заявою застрахованої особи або осіб, які мають право на отримання матеріального забезпечення, фінансування такого забезпечення здійснюється виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальника з подальшим відшкодуванням страхувальником виплачених Фондом коштів.

Підставою для виділення Фондом коштів на фінансування матеріального забезпечення є надана страхувальником виписка банківської установи про відсутність коштів на банківських рахунках, довідка-розрахунок про суму допомоги, яку необхідно профінансувати, засвідчена в установленому порядку відповідними підписами посадових осіб і печаткою страхувальника, та заява про фінансування матеріального забезпечення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі