Теми статей
Обрати теми

Відкликання заяви про звільнення за власним бажанням

Редакція ОП
Відповідь на запитання

ВІДКЛИКАННЯ ЗАЯВИ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ

 

Надія КАРПЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник збирається звільнитися за власним бажанням і подав про це заяву роботодавцю. Підприємство підшукує кандидатуру на вакантну посаду. Чи може працівник при зміні причин, що спонукали його подати заяву на звільнення, залишитися на посаді?

(м. Макіївка, Донецька обл.)

 

Стаття 43 Конституції України

забороняє примусову працю та надає можливість кожному заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Отже, у встановленому законом порядку працівник з власної ініціативи має право припинити трудові відносини з одним роботодавцем, після чого працевлаштуватися в іншого або вступити до навчального закладу чи займатися іншими видами діяльності.

Порядок розірвання трудового договору

з ініціативи працівника визначено нормами КЗпП, зокрема ст. 36, 38, 39. Так, відповідно до ст. 38 КЗпП працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника чи уповноважений ним орган письмово за два тижні.

У

ч. 1 ст. 38 КЗпП зазначено випадки, коли працівник у зв'язку з неможливістю продовжувати роботу звільняється від обов'язку попереджати роботодавця про звільнення за два тижні. До таких випадків належать:

— переїзд на нове місце проживання;

— переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;

— вступ до навчального закладу;

— неможливість проживання в цій місцевості, підтверджена медичним висновком;

— вагітність;

— догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом;

— догляд за хворим членом сім'ї згідно з медичним висновком або інвалідом I групи;

— вихід на пенсію;

— прийняття на роботу за конкурсом;

— інші поважні причини.

У разі якщо працівник, звільняючись за власним бажанням, подав роботодавцю письмову заяву про звільнення і в ній немає жодної із зазначених підстав, то згідно зі

ст. 38 КЗпП роботодавець може звільнити його після закінчення двотижневого строку.

Також додамо, що звільнення без відпрацювання двотижневого строку допускається

ст. 39 КЗпП, де йдеться про розірвання строкового трудового договору. Так, строковий трудовий договір може бути розірвано достроково з ініціативи працівника в разі його хвороби чи інвалідності, яка перешкоджає виконанню роботи за договором.

Слід зауважити, що сторони трудового договору мають право

домовитися про будь-який строк звільнення після подання працівником заяви в межах двотижневого строку. За наявності такої домовленості працівника можна звільнити навіть у день подання заяви про звільнення.

Однак роботодавець не має права звільнити працівника до закінчення двотижневого строку після подання заяви про звільнення, якщо працівник про це не просить. Якщо роботодавець звільнить працівника у двотижневий строк за відсутності згоди працівника, суд може поновити працівника на роботі або змінити дату звільнення.

Нагадаємо, що останнім днем роботи при розірванні трудового договору з ініціативи працівника є той самий день тижня, в який працівник попередив про це власника чи уповноважений ним орган письмово. Наприклад, якщо заяву про звільнення подано в п'ятницю 01.10.2010 р., то останнім днем роботи буде п'ятниця 15.10.2010 р.

Водночас працівник має право

до закінчення двотижневого строку відкликати заяву про звільнення за власним бажанням. Законодавство не встановлює обов'язкової письмової форми відкликання заяви про звільнення, тому працівник може заявити про це в усній формі. Але краще за все, коли працівник подасть заяву про відкликання в письмовій формі, щоб у разі виникнення трудового спору посилатися на відповідні докази відкликання заяви про звільнення.

Слід мати на увазі:

ч. 2 ст. 38 КЗпП установлено, що якщо працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботу і не вимагає розірвання трудового договору, власник чи уповноважений ним орган не має права звільнити його за поданою раніше заявою.

Винятком

є випадки, коли на його місце запрошено іншого працівника, якому відповідно до законодавства не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

Таким чином, працівник має право відкликати заяву на звільнення за власним бажанням і повернутися на роботу лише

протягом двотижневого строку з дня подання заяви, за умови, що на його місце не запрошено іншого працівника.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі