Теми статей
Обрати теми

Особливості оплати праці міжатестаційного періоду

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Особливості оплати праці міжатестаційного періоду

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

30 березня 2005 року наказом по установі за наслідками атестації вчителю було встановлено II категорію. Термін дії атестації — 5 років. У 2010 році цьому вчителеві наказом по установі від 19 квітня за наслідками атестації встановлено I категорію. Оскільки термін дії попередньої атестації закінчився, а термін дії другої не настав, з якої категорії оплатити проміжок часу з 30 березня по 19 квітня 2010 року?

(м. Черкаси)

 

Відповідно до

ст. 27 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651) атестація педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів є обов'язковою і здійснюється, як правило, один раз на 5 років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого Міністерством освіти України.

Типове положення про атестацію педагогічних працівників України

затверджено наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310).

Процедура атестації педагогічних працівників детально виписана в

розділі VIII Положення № 310: чітко виписані терміни подання, розгляду матеріалів, необхідних для атестації педагогічних працівників, їх заслуховування та прийняття відповідного рішення за її наслідками, ознайомлення працівників з результатами атестації.

Зокрема, установлено, що процедура атестації розпочинається з вересня місяця відповідного навчального року, а до 20 числа цього місяця керівник закладу має ознайомити педагогічних працівників з наказом про їх атестацію.

Графік проведення атестації конкретних працівників має бути складений до 20 жовтня поточного навчального року, про що працівники мають бути повідомлені під підпис.

Таким чином, кожен із працівників має відслідковувати й узгоджувати конкретну дату своєї атестації з тим, щоб не було перевищення 5-річного терміну, оскільки відповідно до вимог закону атестація має проводитися, як правило, не рідше як один раз на 5 років (

ст. 27 Закону № 651).

Рішення про наслідки атестації працівника: «відповідає посаді, яку займає за умови виконання повних рекомендацій», або «не відповідає посаді, яку займає», встановлення, підтвердження, непідтвердження відповідної кваліфікаційної категорії має бути прийнято на засіданні комісії до 20 квітня поточного навчального року. На цьому засіданні атестованому працівникові повідомляються результати атестації (

п. 8.9 Положення № 310).

Порядок реалізації рішень атестаційної комісії передбачено в

розділі IX Положення № 310. Так, п. 9.1 Положення № 310 установлено, що за результатами атестації керівник закладу видає наказ, який у тижневий строк доводиться до відома атестованого, а також колективу, і подається до бухгалтерії для нарахування педагогічному працівникові заробітної плати згідно із установленим посадовим окладом (ставкою заробітної плати) з дня прийняття рішення атестаційною комісією.

Тобто за умови дотримання зазначених у

Положенні № 310 вимог атестованому педагогічному працівникові ставка заробітної плати чи посадовий оклад установлюється з дня прийняття рішення атестаційною комісією про встановлення відповідної кваліфікаційної категорії, а не з дня видання наказу керівником.

Згідно з

п. 3.2 Положення № 310 лише не розглянуті атестаційною комісією (не підтверджені або не змінені) протягом 5 років з дня встановлення (присвоєння) кваліфікаційні категорії, посадові оклади (ставки заробітної плати), педагогічні звання втрачають чинність.

Разом з тим установлено: якщо педагогічні працівники з поважних або не залежних від них причин не можуть пройти чергову атестацію, то за погодженням з атестаційною комісією вищого рівня термін дії попереднього рішення атестаційної комісії при навчальному закладі може бути подовженим на один рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі