Теми статей
Обрати теми

Допомога на оздоровлення до відпустки працівникам селищної ради

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Допомога на оздоровлення до відпустки працівникам селищної ради

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Спеціалісти та службовці селищної ради йдуть у відпустки згідно з графіком щорічних відпусток. Допомога на оздоровлення до відпустки не надається, оскільки згідно з бюджетним розписом фонд оплати праці заплановано тільки на дев’ять місяців роботи.

Чи можна наприкінці бюджетного року за наявності коштів виплатити допомогу на оздоровлення всім працівникам, яким надавалися відпустки протягом року?

(смт Стара Ушиця, Хмельницька обл.)

 

Відповідно до

ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон № 2493) посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу. Тобто виплата допомоги на оздоровлення зазначеним особам при наданні відпустки є обов'язковою.

У свою чергу, згідно зі

ст. 2 Закону № 2493 посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету. Крім того, ст. 14 Закону № 2493 затверджені категорії посад, які встановлюються в органах місцевого самоврядування. Особи, які не належать до відповідних категорій, не є посадовими особами органів місцевого самоврядування. На таких осіб дія Закону № 2493 у частині обов'язкової виплати допомоги на оздоровлення в разі надання відпустки не поширюється.

Умови оплати праці посадових осіб та службовців органів місцевого самоврядування

визначені постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268). При цьому відповідно до п.п. 3 п. 2 постанови № 268 керівникам органів виконавчої влади місцевого самоврядування та їх виконавчих органів у межах затвердженого фонду оплати праці надано право надавати працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника.

Таким чином, надання матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки посадовим особам органів місцевого самоврядування є обов’язковою виплатою, при цьому мінімальний її розмір визначено

ст. 21 Закону № 2493, а максимальний — п.п. 3 п. 2 постанови № 268. З цього випливає, що допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки посадовим особам органів місцевого самоврядування повинна виплачуватися в розмірі посадового окладу, а за наявності коштів ця допомога може бути виплачена у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника. Про це йшлося у листах Мінпраці від 26.02.2008 р. № 87/13/84-08 та від 16.10.2009 р. № 620/13/84-09.

Умови оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування визначаються органом місцевого самоврядування виходячи з умов оплати праці, встановлених для державних службовців відповідних категорій, і схем посадових окладів згідно з

додатками 48 — 54 і 57 до постанови № 268.

При наданні матеріальної допомоги на оздоровлення службовцям необхідно керуватися виключно

п.п. 3 п. 2 постанови № 268: «Керівникам органів надано право у межах затвердженого фонду оплати праці надавати працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника». Розміри посадових окладів службовців органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів визначені додатком 55 до постанови № 268 (див. лист Мінпраці від 04.09.2009 р. № 531/13/84-09). Тому рішення про надання допомоги службовцям приймається керівником відповідного органу в межах фонду оплати праці за наявності коштів.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна, безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки не обов'язково повинна бути першою її частиною.

У випадку поділу щорічної відпустки на частини

допомога на оздоровлення виплачується працівникові один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки (див. лист Мінпраці від 26.02.2008 р. № 87/13/84-08). Тому без використання щорічної відпустки допомога на оздоровлення не може бути надана.

Таким чином, допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки працівникам можна виплатити і наприкінці бюджетного року, але тільки за умови виходу працівника у відпустку будь-якої тривалості. Для посадових осіб місцевого самоврядування — це обов’язкова виплата, а для інших працівників — за рішенням керівника у межах фонду оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі