Теми статей
Обрати теми

Надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб та на оздоровлення бухгалтеру дитячого садка

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб та на оздоровлення бухгалтеру дитячого садка

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

Чи має право бухгалтер дитячого садка на отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб і матеріальної допомоги на оздоровлення та в якому розмірі?

(м. Харків)

 

Питання надання матеріальної, грошової допомоги працівникам навчальних закладів регулюються низкою документів, серед яких

Закон України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060), наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), Галузева угода між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України (далі — Галузева угода), колективні договори.

Так,

п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

При цьому

п. 5 ст. 57 Закону № 1060 гарантовано надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань лише таким категоріям працівників освіти, як педагогічні та науково-педагогічні. Установлено, що така матеріальна допомога може надаватися цим працівникам за рахунок власних коштів навчальних закладів.

Підпунктом 8.3.3

Галузевої угоди рекомендовано закладам освіти і науки забезпечити надання всім категоріям працівників, включаючи педагогічних і науково-педагогічних, матеріальної допомоги, у тому числі на оздоровлення, в сумі до одного посадового окладу на рік (матеріальна допомога на поховання цим розміром не обмежується), в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298.

Крім того,

п.п. 8.3.5 Галузевої угоди передбачено надання працівникам матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань за рахунок власних коштів відповідно до п. 5 ст. 57 Закону № 1060.

Установлено, що положення

Галузевої угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Галузевої угоди і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня (п. 1.4 Галузевої угоди).

У

п.п. 1.5 Галузевої угоди зазначено, що гарантії, передбачені цією Угодою, є мінімальними. Соціально-економічні пільги та компенсації, які передбачені колективними договорами, не можуть бути нижчі від рівнів, установлених законодавством, Генеральною та Галузевою угодою. Колективними договорами для працівників згідно з чинним законодавством можуть установлюватися додаткові порівняно з Галузевою угодою трудові та соціальні гарантії за рахунок власних коштів закладів освіти і науки.

Таким чином, матеріальна допомога на оздоровлення надається за рішенням керівника в розмірі до одного посадового окладу в межах фонду заробітної плати.

Стосовно матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових потреб, то вона

може бути надана бухгалтерові дошкільного навчального закладу, якщо це передбачено колективним договором, за рахунок власних коштів цього навчального закладу.

Щодо колективних договорів, то відповідно до

ст. 1 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII (далі — Закон № 3356) вони укладаються з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів на підставі чинного законодавства та прийнятих сторонами зобов'язань.

Статтею 5 Закону № 3356 заборонено включати до трудових договорів умови, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, колективними договорами та угодами. Разом з тим ст. 6 Закону № 3356 забороняється будь-яке втручання, яке може обмежити законні права працівників та їх представників або заборонити їх здійснення, з боку органів представницької і виконавчої влади та господарського управління, політичних партій, власників або уповноважених ними органів при укладенні та виконанні колективних договорів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі