Теми статей
Обрати теми

Лікар-стоматолог-терапевт: режим роботи, додаткова відпустка, доплати і надбавки

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Лікар-стоматолог-терапевт: режим роботи, додаткова відпустка, доплати та надбавки

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

1. Чи має право лікар-стоматолог-терапевт на додаткову відпустку та скорочений робочий тиждень?

2. Які доплати і надбавки передбачені для лікарів-стоматологів-терапевтів?

(м. Черкаси)

 

1. Порядок надання відпусток регулюється

Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) та постановами Кабінету Міністрів України. Згідно зі ст. 6 Закону № 504 працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Право на щорічну відпустку повної тривалості (не менш як 24 календарних дні) виникає в працівника після закінчення шести місяців безперервної роботи в закладі.

Крім того, для працівників галузі, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в умовах підвищеного ризику для здоров'я,

ст. 8 Закону № 504 передбачено щорічну додаткову відпустку, тривалість якої визначається за Списками № 1 та № 2, затвердженими постановою КМУ від 17.11.97 р. № 1290 (у редакції постанови від 13.05.2003 р. № 679). За Списком № 2, розділ «Загальні професії медичних працівників закладів та установ охорони здоров’я, соціального захисту населення та освіти», лікарі закладів охорони здоров'я, у тому числі й лікарі-стоматологи всіх спеціальностей, мають право на щорічну додаткову відпустку тривалістю 7 календарних днів. Конкретна тривалість цієї відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (п. 9 наказу Мінпраці «Про затвердження Порядків застосування Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці» від 30.01.98 р. № 16). До розрахунку часу, що дає право працівникові на цю відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих професій і посад. Таким чином, тривалість додаткової відпустки визначається пропорційно фактично відпрацьованому в особливих умовах часу.

Для медичних працівників

ст. 51 Кодексу законів про працю установлено скорочену норму робочого часу. Наказом МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров'я» від 25.05.2006 р. № 319 установлено конкретні норми робочого часу для медичних працівників, які працюють у нормальних умовах праці.

Для лікарів-стоматологів усіх спеціальностей,

незалежно від закладу, в якому вони працюють, установлено норму робочого часу — 33 години на тиждень.

2. За чинними

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення , затвердженими наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), посадовий оклад лікарям установлюється з урахуванням кваліфікаційної категорії за умови, що спеціальність, за якою їм присвоєно кваліфікаційну категорію, відповідає профілю підрозділу, в якому вони працюють (п. 5 п.п. 2.4.1 Умов оплати праці).

Починаючи з 1 січня 2010 року медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я

Порядком виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров'я, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418, передбачено виплату надбавки за вислугу років. Розмір цієї надбавки встановлюється працівникам до посадового окладу залежно від стажу роботи: понад три роки — 10 %, понад 10 років — 20 % та понад 20 років — 30 %.

Надбавка нараховується працівникам щомісяця до посадового окладу (з урахуванням підвищень) за фактично відпрацьований час без урахування інших доплат та надбавок як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Крім того, згідно з п. 4.4 Умов оплати праці керівникам закладів надано право в межах затверджених асигнувань установлювати працівникам надбавку за складність та напруженість праці в розмірі до 50 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі