Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати листків непрацездатності у період простою

Редакція ОП
Лист від 08.07.2010 р. № 201/18/99-10

Міністерство праці та соціальної політики України

Щодо оплати листків непрацездатності у період простою

Лист від 08.07.2010 р. № 201/18/99-10

 

У Департаменті соціального партнерства і загальнообов'язкового державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики розглянуто <…> щодо оплати листків непрацездатності у період простою.

Повідомляємо, що Мінпраці

відкликаний з місць застосування та скасований вимогою Мін'юсту лист від 05.06.2009 р. № 138/18/99-09, яким була надана відповідь по конкретних випадках, і він не є нормативно-правовим актом.

При здійсненні розрахунків допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах слід користуватися нормами чинного законодавства.

Незалежно від того, чи тимчасова непрацездатність працівника настала до початку простою, чи у період простою та продовжується після його закінчення, оплата днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві,

здійснюється на загальних підставах і надається в порядку та розмірах, встановлених Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням». Розрахунок середньої заробітної плати провадиться відповідно до пункту 14 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266, шляхом ділення нарахованої заробітної плати на кількість фактично відпрацьованих робочих днів згідно з графіком роботи підприємства (працівника).

Згідно з пунктами 3 та 4 Порядку розрахунковим періодом для застрахованої особи є останні шість календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому

настав страховий випадок (у тому числі тимчасова втрата працездатності), протягом якого особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувались страхові внески.

Обчислення страхових виплат відповідно до пункту 14 цього Порядку

здійснюється виходячи з середньоденної заробітної плати за відпрацьований час.

Листки непрацездатності, які припадають на період простою, працівникам має бути оплачено за робочі дні за графіком роботи цих працівників, що пропущені через

хворобу, розрахунковим періодом для обчислення середньоденної заробітної плати будуть останні шість календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

 

Заступник директора Департаменту соціального партнерства
 і загальнообов'язкового державного соціального страхування
 О. Постоюк

 

Коментар редакції

 

Розрахунок лікарняних у період простою на підприємстві

 

Мінпраці у листі, що коментується, по-перше, повідомляє про скасування свого листа від 05.06.2009 р. № 138/18/99-09 (див. «ОП», 2009, № 12, с. 8), а по-друге, надає роз’яснення щодо оплати листків непрацездатності у період простою, які відповідають нормам чинного законодавства.

Нагадаємо суть листа, який відкликано. Мінпраці у цьому листі висловило думку, що період простою (дні), а також сума його оплати повинні брати участь у розрахунку середньої заробітної плати для оплати лікарняного листка. Відомство аргументувало цей висновок тим, що оплата простою включається до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5). Така позиція Мінпраці призводила до зменшення суми лікарняних, оскільки в їх розрахунку брали участь виплати, розраховані виходячи з 2/3 тарифної ставки (посадового окладу) працівників. Крім того, у скасованому листі Мінпраці встановлювало ще одну обмежувальну норму щодо розрахунку лікарняних у випадку, коли непрацездатність припадала на період простою. Вона полягала в такому: якщо працівник захворів у період роботи і продовжує хворіти в період простою, допомога по тимчасовій непрацездатності за період простою має виплачуватися в розмірі, в якому виплачується за цей час заробітна плата працівникам, але не вище розміру допомоги, яку працівник отримав би на загальних підставах. Якщо непрацездатність настала в період простою, допомога надається в розмірі заробітної плати, що виплачується за цей час працівникам.

Таку ж саму позицію у скасованому листі Мінпраці займало й відносно допомоги по вагітності та пологах.

Нагадаємо, що редакція не поділяла цієї позиції відомства. У коментарі редакції до зазначеного листа ми наголошували, що такий підхід до визначення розмірів оплати лікарняних не відповідає нормам чинного законодавства.

Відтепер зупинимося на думці Мінпраці, висловленій у листі, що коментується.

Відомство зазначає, що при здійсненні розрахунків допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах слід користуватися нормами чинного законодавства, тобто оплата листка непрацездатності здійснюється

на загальних підставах згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Посилаючись на Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, Мінпраці зазначає, що розрахунок лікарняних здійснюється

виходячи із середньоденної зарплати за відпрацьований час , що розраховується шляхом ділення нарахованої зарплати на кількість фактично відпрацьованих робочих днів згідно з графіком роботи підприємства (працівника).

Із цього можна зробити висновок: час простою не з вини працівника та його оплата (як і інші виплати за невідпрацьований час) не повинні брати участь у розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних. Адже оплата часу простою не з вини працівника належить до виплат

за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5), а дні простою не є фактично відпрацьованими.

При цьому оплата днів непрацездатності, які припадають на період простою, має здійснюватися за робочі дні за графіком роботи цих працівників, що пропущені через

хворобу.

Стосовно

розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах, то в такому розрахунку беруть участь і час простою, і оплата періоду простою (лист Мінпраці від 01.02.2010 р. № 1000/0/14-10/18 // «ОП», 2010, № 4, с. 5). Річ у тім, що після зміни з 15.12.2009 р. порядку розрахунку допомоги по вагітності та пологах до розрахунку середньої зарплати включаються виплати як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час. Нагадаємо, що декретні розраховуються шляхом помноження суми середньоденної зарплати на кількість календарних днів, які припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі