Теми статей
Обрати теми

Надання довідки про заробітну плату для обчислення пенсії

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання довідки про заробітну плату для обчислення пенсії

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

На підприємство звернулася колишня працівниця для отримання довідки про заробітну плату за період роботи у 1983 — 1987 роках для обчислення пенсії. У зв’язку з неодноразовою зміною місця розташування підприємства документи про нарахування заробітної плати за ці роки втрачено. Яким чином визначити розмір заробітної плати та хто повинен видати цю довідку?

(м. Харків)

 

Довідки про заробітну плату для нарахування пенсії надаються виключно підприємствами, установами та організаціями за основним місцем роботи працівників або їх правонаступниками.

Згідно з вимогами

ч. 2 ст. 101 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII підприємства, установи та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів, і відшкодовують її.

Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії у разі втрати документів про її нарахування та виплату затверджено постановою КМУ від 05.07.2006 р. № 919

(далі — Порядок № 919). Порядком № 919 запроваджено порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії у разі втрати первинних документів про її нарахування та виплату підприємствами, установами та організаціями у зв’язку зі стихійним лихом, аваріями, катастрофами або з інших не залежних від застрахованої особи обставин.

Згідно з

п.п. 1 п. 3 Порядку № 919 за період до 1 січня 1998 року та в разі відсутності даних у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів заробітна плата (дохід) застрахованої особи за кожний місяць страхового стажу, який враховується при обчисленні пенсії, визначається, зокрема, за наявності підприємства, установи, організації, де працювала особа, або їх правонаступникавиходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на такому підприємстві, в установі, організації, що склалася у кожному місяці роботи, за який втрачено документи про нарахування та виплату заробітної плати (доходу).

За відсутності на підприємстві, в установі, організації або в їх правонаступника відповідної професії (посади) заробітна плата визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за аналогічною професією (посадою) на такому підприємстві, в установі, організації або в їх правонаступника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі