Теми статей
Обрати теми

Надання допомоги на лікування

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання допомоги на лікування

 

Надія КАРПЕНКО, консультант газети «Оплата праці»

 

Підприємство збирається повністю відшкодувати працівнику витрати на лікування відповідно до чека на придбання ліків на суму 2350 грн., наданого після його хвороби. Чи підлягає така сума матеріальної допомоги на лікування працівника обкладенню внесками до соціальних фондів та ПДФО?

(м. Докучаєвськ)

 

У

Законі України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) наявні дві норми, що регламентують порядок надання допомоги на лікування, — п.п. 4.3.22 ст. 4 і п.п. 9.7.4 ст. 9.

На підставі цих норм підприємство може надавати два види матеріальної допомоги на лікування:

— грошові кошти або вартість майна, що надаються працівнику його роботодавцем як допомога на лікування та медичне обслуговування (

п.п. 4.3.22 Закону № 889);

— цільову благодійну допомогу, перераховану закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування платника податків або члена його сім'ї першого ступеня споріднення (

п.п. «а» п.п. 9.7.4 Закону № 889).

У нашій ситуації ми маємо справу з першим видом допомоги на лікування, тож згідно з

п.п. 4.3.22 Закону № 889 роботодавець може надати таку матеріальну допомогу працівнику за рахунок коштів, що залишаються після обкладення податком на прибуток, за наявності відповідних підтверджуючих документів, крім витрат, зазначених у пп. «а» — «з» п.п. 5.3.4 цього Закону. Така матеріальна допомога не обкладається податком з доходів без будь-якого обмеження щодо суми.

Для застосування зазначеної пільги має бути дотримано такі умови.

1. На підставі

пп. «а» — «з» п.п. 5.3.4 Закону № 889 витрати не повинні бути пов'язані з такими випадками, як:

а) косметичне лікування або косметична хірургія (включаючи косметичне протезування, не пов'язане з медичними показаннями);

б) водолікування та геліотерапія, не пов'язані з лікуванням хронічних захворювань;

в) лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни;

г) аборти, крім абортів, які проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування;

д) операції з переміни статі;

е) лікування венеричних захворювань, крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування:

є) лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

ж) клонування людини або її органів;

з)

придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не підпадають під перелік життєво необхідних, установлений Кабінетом Міністрів України.

2. Надаючи працівнику неоподатковувану матеріальну допомогу на лікування, підприємству слід орієнтуватися на

Національний перелік основних лікарських засобів та виробів медичного призначення, затверджений постановою КМУ від 25.03.2009 р. № 333. Таку допомогу може бути надано тільки на препарати, зазначені в цьому Переліку.

3. І як зазначалося раніше в

п.п. 4.3.22 Закону № 889, витрати на лікування та медичне обслуговування має бути підтверджено відповідними документами.

Як випливає з

листа ДПАУ від 02.07.2004 р. № 4168/К/17-3115, відповідні документи мають насамперед підтверджувати необхідність проведення фізичній особі конкретного лікування або медичного обслуговування. А це можуть бути, зокрема, довідки, виписки з амбулаторних карток, рецепти, рахунки-фактури медичних установ, договорів на медичне обстеження тощо.

Отже, матеріальна допомога на лікування не включається до оподатковуваного доходу незалежно від права на податкову соціальну пільгу. Внесками на соціальне страхування, у тому числі до Пенсійного фонду, ця

матеріальна допомога не обкладається, оскільки на підставі п. 3.30 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, вона не входить до фонду оплати праці.

У податковому звіті за

ф. № 1ДФ для відображення суми неоподатковуваної матеріальної допомоги на лікування використовується ознака доходу «39».

І на завершення зауважимо, що викладений вище порядок розглядався для оплати витрат на лікування працівника госпрозрахункового підприємства. Для працівників бюджетної сфери надання такої допомоги не передбачено нормативно-правовими документами з оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі