Теми статей
Обрати теми

Видача трудової книжки на вимогу працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Видача трудової книжки на вимогу працівника

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівник підприємства (основне місце роботи) звернувся з проханням видати йому тимчасово на руки під підпис трудову книжку.

Чи можна видати трудову книжку працівнику під час його роботи на підприємстві?

(м. Мелітополь)

 

Як відомо, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Порядок ведення трудових книжок, їх зберігання, виготовлення, постачання та облік регулюються

постановою КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.93 р. № 301 (далі — постанова № 301) та Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою спільним наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (далі — Інструкція № 58).

Трудові книжки ведуть за основним місцем роботи

(п. 1.1 Інструкції № 58).

Відповідно до

п. 3 постанови № 301 трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях як документи суворої звітності, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під підпис у журналі. Таким журналом є Книга обліку руху трудових книжок і вкладників до них (типова форма № П-10), затверджена наказом Мінстату від 27.10.95 р. № 277.

Жодним нормативним документом

не передбачено можливості тимчасової видачі під підпис трудової книжки працівнику, який продовжує роботу. Тому видати її працівнику на руки можливо лише у випадку звільнення. Але в разі необхідності власник або уповноважений ним орган на підставі п. 2.7 Інструкції № 58 на прохання працівника видає завірені виписки з трудових книжок відомостей про роботу. На це звертало увагу Мінпраці в листах від 05.12.2005 р. № 06-4/165 та від 03.07.2008 р. № 2022.

Наприклад, прохання працівника видати йому трудову книжку під підпис може виникнути у зв'язку з призначенням або переоформленням йому пенсії. У цьому випадку також видавати трудову книжку немає необхідності. І ось чому.

Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1. Відповідно до п. 30 цього Порядку документи, необхідні для призначення пенсії, можуть бути подані як в оригіналах, так і копіях, засвідчених у нотаріальному порядку або адміністрацією підприємства, установи, організації, що подає документи заявника для призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію. Також зазначено, що в разі якщо підтвердженням страхового стажу є трудова книжка, подається копія з неї, засвідчена адміністрацією підприємства, установи, організації за місцем останньої роботи або органом, що призначає пенсію. З цього випливає, що для органів Пенсійного фонду буде цілком достатньо наданої працівником копії або витягу з трудової книжки, завіреної підписом відповідального працівника із зазначенням його посади та печаткою.

Таким чином, при виникненні у працюючого співробітника необхідності подання відомостей про трудову діяльність йому може бути видана тільки завірена копія трудової книжки або витягу з неї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі