Теми статей
Обрати теми

Молодий фахівець не зобов'язаний відпрацьовувати за місцем направлення у разі вступу його до ВНЗ

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Молодий фахівець не зобов’язаний відпрацьовувати за місцем направлення у разі вступу його до внз

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України

 

У січні 2007 року після закінчення педагогічного училища молодого фахівця було прийнято на роботу в загальноосвітню школу-інтернат на посаду вчителя початкових класів. У цьому році він вступив до Дніпропетровської будівельної академії на стаціонарне відділення. Чи повинна адміністрація навчального закладу забезпечувати його педагогічним навантаженням лише у вихідні дні на його вимогу, якщо в цьому немає виробничої потреби?

(м. Дніпропетровськ)

 

Статтею 52 Закону України «Про освіту»

від 23.05.91 р. № 1060-XII установлено, що випускники вищих навчальних закладів, які здобули освіту за кошти державного або місцевих бюджетів, направляються на роботу і зобов'язані відпрацювати за направленням у порядку, встановленому КМУ.

Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів

, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням, затверджено постановою КМУ від 22.08.96 р. № 992 (далі — Порядок № 992).

Згідно з

п. 8 Порядку № 992 випускники, які уклали угоду з вищим навчальним закладом після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. Типова форма угоди, що затверджена додатком 1 до цього Порядку, передбачає зобов’язання студента прибути після закінчення вищого навчального закладу на місце направлення і відпрацювати не менше трьох років.

Разом з тим

п. 9 Порядку № 992 передбачені випадки, коли таку угоду може бути розірвано. Зокрема, установлено, що вона може бути розірвана з такої поважної причини, як вступ до вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації для випускників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації.

При цьому молодими фахівцями вважаються випускники вищих навчальних закладів, яким присвоєно кваліфікацію фахівця з вищою освітою різних освітньо-кваліфікаційних рівнів і які працевлаштовані на роботу впродовж трьох років з моменту укладення ними трудового договору із замовником на підставі направлення (

п. 2 Порядку № 992).

Тож, зважаючи на ці положення

Порядку № 992, у разі вступу молодого фахівця на навчання до вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації з відривом від виробництва угода про підготовку фахівців за державним замовленням може бути розірвана. У такому випадку працівник не несе зобов’язання щодо відпрацювання за місцем направлення не менше трьох років.

Тому трудовий договір на виконання роботи за посадою вчителя початкових класів може бути укладено лише за наявності в навчальному закладів відповідних можливостей з тим, щоб було забезпечено якісне надання освіти відповідно до вимог державного стандарту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі