Теми статей
Обрати теми

Доплата за роботу з дезінфікуючими засобами

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Доплата за роботу з дезінфікуючими засобами

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО, головний спеціаліст з питань соціально-економічного захисту Профспілки працівників охорони здоров’я України

 

Наказом Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 передбачено установлення доплати в розмірі 10 % посадового окладу (тарифної ставки) за роботу з дезінфікуючими засобами. У зв’язку з цим виникають такі запитання:

— кому призначається доплата з числа середнього, молодшого медичного та технічного персоналу;

— чи має значення термін роботи з дезінфікуючими засобами впродовж робочої зміни;

— робота з якими дезінфікуючими засобами дає право на установлення доплати;

— як оформити та розрахувати доплату?

(м. Старобільськ, Луганська обл.)

 

Доплати за роботу з дезінфікуючими засобами в розмірі 10 % посадового окладу можуть установлюватися згідно з

п.п. 3.4.7 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови оплати праці), працівникам (у тому числі молодшим медичним сестрам), які використовують у роботі дезінфікуючі засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів.

Слід зазначити, що

конкретний перелік посад працівників, яким установлюється вказана доплата, має затверджуватися у колективному договорі, а виконання таких робіт повинно бути передбачено в посадових обов'язках працівників. На цьому наголошували МОЗ у листі від 27.03.2007 р. № 10.01.07/581 та Мінпраці в листі від 09.09.2009 р. № 540/13/84-09.

Зауважимо, що ні

Умови оплати праці, ні інші роз'яснення Мінпраці та МОЗ для установлення доплати за роботу з дезінфікуючими засобами не висувають такі вимоги, як:

— здійснення атестації робочого місця;

— визначення тривалості роботи з дезінфікуючими засобами впродовж робочої зміни;

— перелік дезінфікуючих засобів, який дає право на установлення доплати.

Отже, для того, щоб визначити конкретні посади працівників, які матимуть право на 10-відсоткову надбавку за роботу з дезінфікуючими засобами, було б доцільно створити внутрішню комісію лікувального закладу, яка б засвідчила конкретні категорії працівників, що працюють з дезінфікуючими засобами. У випадку коли до функціональних обов’язків таких працівників входить обов’язкове використання в роботі дезінфікуючих засобів, то вони мають бути включені до зазначеного переліку посад та адміністрацією закладу охорони здоров’я їм установлюється вказана доплата.

При цьому слід зазначити, що встановлення доплати за використання в роботі дезінфікуючих засобів здійснюється незалежно від інших доплат, підвищень і надбавок.

Розмір доплати за використання в роботі дезінфікуючих засобів визначається відповідно до порядку встановлення доплат, передбаченого

п. 3.5 Умов оплати праці, тобто виходячи з посадового окладу з урахуванням підвищень. Наприклад, розмір такої доплати складає: 1320 грн. (сума посадового окладу з урахуванням підвищень за шкідливі та важкі умови праці) х 10 % = 132 грн.

Також зазначимо, що ці доплати проводяться в межах коштів, передбачених у кошторисі доходів і видатків на оплату праці для закладу.

Отже, якщо посадовими обов’язками працівників передбачено під час виконання своїх професійних обов’язків застосовувати дезінфікуючі засоби, то їм установлюється зазначена доплата

за наявності відповідних коштів.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі