Теми статей
Обрати теми

Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз

Редакція ОП
Постанова від 16.02.2011 р. № 123

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПРО ДЕЯКІ ЗАХОДИ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ПРЕСТИЖНОСТІ ПРАЦІ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ НАДАЮТЬ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ХВОРИМ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

Постанова від 16.02.2011 р. № 123

 

З метою підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Установити лікарям, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою і професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, спеціалізованих закладів охорони здоров'я та структурних підрозділів закладів охорони здоров'я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають:

лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу, — підвищення посадових окладів на 60 відсотків у зв'язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 60 відсотків посадового окладу залежно від стажу роботи на відповідній посаді у зазначених закладах;

лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу, — підвищення посадових окладів на 30 відсотків у зв'язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 40 відсотків посадового окладу залежно від стажу роботи на відповідній посаді у зазначених закладах.

2. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством соціальної політики та Міністерством фінансів внести зміни до власних нормативно-правових актів згідно з цією постановою, передбачивши конкретні розміри надбавок за тривалість безперервної роботи.

3. Ця постанова набирає чинності з 1 липня 2011 року.

 

Прем'єр-міністр України М. Азаров

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

З 1 липня 2011 року медпрацівникам-фтизіатрам буде підвищено оплату праці

 

Постановою, що коментується, передбачено

з 1 липня 2011 року підвищення заробітної плати медичним працівникам, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз. Збільшення заробітної плати для певних категорій медиків буде здійснено за рахунок підвищення посадових окладів та встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи.

Слід зазначити, що права та соціальний захист працівників протитуберкульозних закладів визначено у розд. V Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» від 05.07.2001 р. № 2586-III. Зокрема, ст. 22 цього Закону встановлено, що умови і розміри оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу хворим на активні форми туберкульозу, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, встановлюються відповідно до законодавства про оплату праці працівників, зайнятих на роботах з важкими та небезпечними умовами.

Так, на сьогоднішній день згідно з наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — наказ № 308/519), яким регламентуються умови оплати праці працівників закладів охорони здоров'я, а саме додатком 3 визначено перелік закладів, підрозділів та посад, робота на яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Зокрема, відповідно до пп. 4.1 та 4.2 додатка 3 до наказу № 308/519 для працюючих на всіх посадах незалежно від їх найменування у:

— туберкульозних (протитуберкульозних) лікарнях, диспансерах; санаторіях, відділеннях, палатах, ізоляторах закладів охорони здоров'я та відділеннях клінік при НДІ для хворих на активні форми туберкульозу; протитуберкульозних кабінетах амбулаторно-поліклінічних закладів (підрозділів);

— спеціалізованих медико-соціальних експертних комісіях, центрах (бюро) медико-соціальної експертизи для хворих на туберкульоз

посадові оклади (ставки) підвищуються на 30 відсотків у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Постановою, що коментується, збільшується оплата праці деяким категоріям медиків за ризик роботи із соціально небезпечними формами туберкульозу — заразною та активною.

Зазначимо основні моменти, на які слід звернути увагу:

1. На підвищення заробітної плати мають право окремі категорії медичних працівників

спеціалізованих закладів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз, а саме:

— лікарі;

— фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою;

— професіонали з вищою немедичною освітою, допущені до медичної діяльності.

2. Залежно від форми туберкульозу хворого, якому надається лікувально-профілактична допомога, встановлюється розмір підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці та граничний розмір надбавки за тривалість безперервної роботи:

 

Лікувально-профілактична допомога надається хворим на:

Підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці

Максимальний розмір надбавки за тривалість безперервної роботи

заразну форму туберкульозу

На 60 %

До 60 % посадового окладу

активну форму туберкульозу

На 30 %

До 40 % посадового окладу

 

Таким чином, постановою, що коментується, крім збільшення розміру посадового окладу деяким категоріям медпрацівників (з 30 % до 60 %) передбачається ще й додаткове встановлення нової надбавки за тривалість безперервної роботи, яка діючим наказом № 308/519 для таких категорій не була передбачена.

3. Необхідно зазначити, що встановлення надбавки за тривалість безперервної роботи не відміняє права на виплату надбавки за вислугу років, передбаченої постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418.

4. Для надбавки за тривалість безперервної роботи встановлено її

максимальний розмір — 60 (40 %). Конкретний розмір такої надбавки залежно від стажу роботи на відповідній посаді у зазначених закладах буде визначено додатково МОЗ, Мінсоцполітики та Мінфіном. Тому чекаємо на внесення змін до наказу № 308/519, які повинні також врегулювати, крім розміру, ще й порядок та умови виплати такої надбавки (з урахуванням яких підвищень посадового окладу буде визначатися тощо).

Нагадаємо, що перелік спеціальностей

професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я, затверджено наказом МОЗ України «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров'я» від 12.08.2009 р. № 588.

Що стосується

фахівців з базовою та неповною вищою освітою, то згідно з Національним класифікатором професій (ДК 003:2010) та Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров'я») до них належать:

— молодші спеціалісти, які здобули неповну вищу медичну освіту, що забезпечують училища, технікуми, віднесені до вищих закладів освіти I рівня акредитації;

— бакалаври, які здобули базову вищу освіту, що забезпечують коледжі та інші вищі заклади освіти II рівня акредитації (ст. 43 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII та ст. 6, 7 і 8 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III).

Номенклатуру спеціальностей молодших спеціалістів затверджено наказом МОЗ України «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742.

Наостанок зазначимо: реалізація виплат, передбачених постановою, що коментується, буде здійснюватися в межах видатків, передбачених на ці цілі в бюджетах усіх рівнів.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі