Теми статей
Обрати теми

Установлення розміру добових у разі направлення працівника підприємства у відрядження з 1 квітня 2011 року

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Установлення розміру добових у разі направлення працівника підприємства у відрядження з 1 квітня 2011 року

 

Наталія ІВЛЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Які розміри добових необхідно застосовувати з 1 квітня 2011 року при направленні працівника госпрозрахункового підприємства у відрядження?

(м. Запоріжжя)

 

З 1 квітня 2011 року набув чинності

розд. III Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК), яким урегульовано порядок сплати податку на прибуток підприємствами. Згідно з п.п. 140.1.7 ПК до складу витрат госпрозрахунковим підприємствам усіх форм власності дозволяється включати добові в значно більшому розмірі, ніж було передбачено до 01.04.2011 р. Зокрема, підприємства можуть уключати до витрат добові для:

— відряджень

у межах Українине більше 0,2 розміру мінімальної зарплати, що діяв для працездатної особи* на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу (188,2 грн. (941 х 0,2));

закордонних відряджень не більше 0,75 розміру мінімальної зарплати, що діяв для працездатної особи* на 1 січня звітного податкового року, у розрахунку на добу (у 2011 році — 705,75 грн. (941 х 0,75)).

* Відзначимо, що терміну «мінімальна заробітна плата, яка діє для працездатної особи» чинне законодавство не містить. Тому для розрахунку сум витрат граничних добових у 2011 році, на наш погляд, необхідно взяти мінімальну зарплату, установлену на 1 січня 2011 року.

Для працівників

бюджетної сфери постановою КМУ від 02.02.2011 р. № 98 (далі — постанова № 98) окремо затверджені суми та склад витрат на відрядження // див. «ОП», 2011, № 6, с. 4. Крім того, на виконання п. 12 постанови № 98 наказом Мінфіну «Про внесення змін до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон» від 17.03.2011 р. № 362 викладено в новій редакції Інструкцію, затверджену наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59). І тепер Інструкція № 59 застосовується тільки для бюджетної сфери.

Зазначимо, що встановлені вище розміри добових для госпрозрахункових підприємств

є граничними (максимальними) нормами добових, у межах яких підприємство може віднести їх до складу своїх витрат. Це означає, що підприємство може встановити для своїх працівників будь-який розмір добових у цій межі.

Що стосується мінімального розміру добових, то на сьогодні для госпрозрахункової сфери його не встановлено, але слід ураховувати, що згідно зі

ст. 121 КЗпП добові є обов'язковою гарантією роботодавця.

До 01.04.2011 р. при визначенні мінімального розміру, менше якого платити добові не можна, керувалися нормами

абз. 16 розділу «Загальні положення» Інструкції № 59. Згідно з цією нормою розмір добових витрат, що виплачувався працівникам, направленим у відрядження підприємствами всіх форм власності, не міг бути нижчим ніж норми добових витрат, установлених працівникам бюджетної сфери.

Однак оновлена

Інструкція № 59 не містить вимог щодо встановлення мінімального розміру добових для госпрозрахункових підприємств. І взагалі нова редакція Інструкції № 59 на такі підприємства не поширюється.

Тому, на наш погляд, роботодавець може встановити добові

як у розмірі, передбаченому постановою № 98 (у межах України — 30 грн.), так і у вищому.

У будь-якому разі роботодавцю слід чітко прописати розмір добових у наказі (розпорядженні) про відрядження для працівників підприємства та, можливо, розробити окреме Положення про відрядження працівників, в якому зафіксувати всі нюанси направлення працівників у відрядження.

Слід зазначити, що сума добових, яку слід виплатити працівнику, визначається на підставі:

— наказу про відрядження та відповідних первинних документів — при відрядженнях у межах України та до країн, в’їзд до яких не потребує дозволу;

— наказу про відрядження та відміток прикордонної служби України в закордонному паспорті або в документі, що його замінює, — при відрядженнях до країн, в’їзд громадян України до яких можливий лише за наявності дозволу.

ПК

не передбачає наявності відміток відряджаючої та приймаючої сторін на посвідченні про відрядження для цілей підтвердження витрат на відрядження, як це передбачалося в п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Як і раніше, сума добових, яку можна включити до витрат, не включається до доходу відрядженого працівника на підставі п.п. 165.1.11 ПК та не є об’єктом для обкладення ПДФО. Сума перевищення вважатиметься додатковим благом та підлягатиме обкладенню ПДФО. Також не варто забувати, що база оподаткування в цьому разі повинна визначатися із застосуванням натурального коефіцієнта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі