Теми статей
Обрати теми

Нюанси нарахування ЄСВ

Редакція ОП
Стаття

НЮАНСИ НАРАХУВАННЯ ЄСВ

 

Шановні читачі! Ми узагальнили найбільш поширені й актуальні запитання, пов’язані з особливостями нарахування єдиного соціального внеску, які надійшли до редакції у ваших листах.

Відповіді на них з урахуванням роз’яснень офіційних органів, які є на сьогодні, пропонуємо розглянути в цій статті.

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон про оплату праці

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон № 2464

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Порядок № 22-2

— Порядок формування і подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Перелік № 1170 —

Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Роз’яснення ПФУ

— роз’яснення ПФУ «Щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 11.03.2011 р.

Лист № 3116

— лист ПФУ «Про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 18.02.2011 р. № 3116/03-30.

Лист № 4149

— лист ПФУ «Про заповнення звіту про суми нарахованого єдиного внеску» від 03.03.2011 р. № 4149/05-10.

 

УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ

ЄСВ

— єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПФУ — Пенсійний фонд України.

 

Пільгові ставки ЄСВ для інвалідів

На підприємстві інвалід працює за сумісництвом. За якою ставкою нараховується ЄСВ до його заробітної плати?

Для інвалідів та їх роботодавців

Законом № 2464 передбачено пільгові, нижчі ставки ЄСВ, ніж для всіх інших працівників.

Так, зокрема, відповідно до

ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 та п. 3.11 Інструкції № 21-5 для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, ЄСВ у частині нарахування на заробітну плату працюючих інвалідів установлюється в розмірі 8,41 %. Для інших працівників таких роботодавців розмір ставки ЄСВ у частині нарахувань на заробітну плату залежить від класу професійного ризику виробництва, до якого платники ЄСВ віднесені з урахуванням видів їх економічної діяльності. Мінімальний розмір ставки ЄСВ складає 36,76 %, максимальний — 49,7 % бази нарахування ЄСВ.

Крім того, для підприємств і організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС,

і для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів також установлено знижені ставки ЄСВ.

Узагальнимо встановлені ставки ЄСВ, які застосовуються до доходу працівників-інвалідів, у таблиці на с. 22.

 

Ставки ЄСВ на дохід інваліда

Платник

Ставки ЄСВ до бази:

зарплата

лікарняні

виплати за цивільно-правовими договорами

нарахування

утримання

нарахування

утримання

нарахування

утримання

Підприємства, установи та організації, в яких працюють інваліди

8,41 % — для працюючих інвалідів;
для інших працівників — розмір ставки ЄСВ залежить від класу професійного ризику виробництва

3,6 %

33,2 %

2 %

34,7 %

2,6 %

Підприємства всеукраїнських громадських організацій інвалідів,
зокрема товариства УТОГ та УТОС*

5,3 % — для всіх працівників

2,85 % — для працівників-інвалідів;
3,6 % — для інших працівників

Підприємства та організації громадських організацій інвалідів*

5,5 % — для працюючих інвалідів;
для інших працівників — розмір ставки ЄСВ залежить від класу професійного ризику виробництва

3,6 %

* За умови, що кількість інвалідів становить не менше 50 % загальної чисельності працюючих, а фонд оплати праці таких інвалідів складає не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

 

Таким чином, розмір ставки ЄСВ

не залежить від місця роботи працівника — основного або за сумісництвом.

Як видно з таблиці, пільгові (знижені) ставки встановлено

виключно до сум заробітної плати інвалідів (основної та додаткової, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі).

Що стосується виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю і за цивільно-правовими договорами для працюючих інвалідів, то до них застосовуються загальні ставки, установлені для таких виплат: 33,2 % і 2 % — для лікарняних та 34,7 % і 2,6 % — для винагород за цивільно-правовими договорами.

 

Якщо державний службовець є інвалідом, за якою ставкою нараховується ЄСВ до його заробітної плати?

Відповідно до

ч. 9 ст. 8 Закону № 2464 та п. 3.8 Інструкції № 21-5 для платників, які обіймають посади, робота на яких зараховується до стажу, що дає право на отримання пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII, ставка ЄСВ у частині утримань складає 6,1 %.

Однак для працівників, які є інвалідами, встановлено окрему ставку ЄСВ у частині

нарахувань на заробітну плату. Згідно з ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 та п. 3.11 Інструкції № 21-5 розмір ЄСВ для них становить 8,41 %. А ось ставка ЄСВ у частині утримань із зарплати держслужбовців-інвалідів така сама, як і для решти працівників-держслужбовців — 6,1 %.

Варто нагадати, що відповідно до

п. 3.13 Інструкції № 21-5 підтвердженням установлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки з акта огляду обстеження в медико-соціальній експертній комісії (МСЕК) про встановлення групи інвалідності. Завірення копії довідки здійснюється безпосередньо роботодавцем (установою, організацією, де працює інвалід).

При цьому, на наш погляд, для справляння ЄСВ, як і раніше для пенсійних внесків, пільгову ставку слід застосовувати тільки

з моменту встановлення групи інвалідності та на період установлення такої групи, але не раніше дня подання працівником до установи, організації копії зазначеної вище довідки.

 

ЄСВ і сумісники

Особа працює за сумісництвом на посаді доцента вищого навчального закладу ІV рівня акредитації на 0,5 ставки. Надбавку за стаж наукової роботи як сумісник не отримує.

Чи є особливості в нарахуванні ЄСВ для такого працівника? Який розмір ставки ЄСВ у частині утримань необхідно застосовувати до сум заробітної плати наукових працівників, що працюють за сумісництвом?

Платниками ЄСВ відповідно до

п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 є працівники — громадяни України, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Відповідно до

ч. 9 ст. 8 Закону № 2464 для платників, які працюють на посадах, робота на яких зараховується до стажу, що дає право на одержання пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII (далі — Закон № 1977), встановлюється ЄСВ у розмірі 6,1 % на суму нарахованої заробітної плати. Як бачимо, законодавчо не визначено залежність розміру ставки ЄСВ від місця роботи працівника (основне чи сумісництво).

Щодо правомірності ненарахування надбавки за стаж наукової роботи суміснику, то зазначимо таке.

Питання виплати надбавки за науковий стаж регламентуються

Порядком виплати надбавки за стаж наукової роботи, затвердженим постановою КМУ від 14.04.2004 р. № 494 (далі — Порядок № 494).

Згідно з

п. 1 Порядку № 494 надбавка за стаж наукової роботи виплачується:

— науковим працівникам державних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які працюють на посадах, зазначених у

Переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», затвердженому постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 257 (далі — Перелік № 257);

— особам, які працюють за професіями, визначеними в

розділі «Професіонали» Класифікатора професій
ДК 003:2010, затвердженого наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 р. № 327
, у наукових підрозділах державних наукових установ та організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації та державних підприємств, які пройшли державну атестацію згідно із Законом № 1977, за умови, що вони займаються та/або є організаторами наукової і науково-технічної діяльності.

Посада доцента вищого навчального закладу IV рівня акредитації зазначена у

Переліку № 257. Але треба врахувати ще й норму п. 5 Порядку № 494, згідно з якою надбавка за стаж наукової роботи нараховується щомісячно виходячи з посадового окладу наукового працівника за основним місцем роботи. Отже, оскільки особа обіймає посаду доцента за сумісництвом, права на виплату надбавки за стаж наукової роботи на роботі за сумісництвом вона не має.

На відміну від встановлення такої надбавки суміснику-науковцю для справляння ЄСВ має значення тільки наявність посади, яку він обіймає, у

Переліку № 257.

Таким чином, якщо працівник працює

на посаді, яка передбачена Переліком № 257, то ЄСВ утримується із сум заробітної плати такої особи в розмірі 6,1 %, у тому числі із сум заробітної плати працівника за виконану роботу на підставі трудового договору (контракту) на такій посаді за сумісництвом. Підтверджується це і роз’ясненням ПФУ.

 

ЄСВ за минулі періоди

У січні 2011 року на суму нарахованої премії помилково не було нараховано та утримано ЄСВ. Роботодавця віднесено до 34-го класу професійного ризику виробництва (ставка ЄСВ — 37,77 %).

Помилку самостійно виявлено у квітні 2011 року, при цьому з квітня 2011 року роботодавцю було змінено клас професійного ризику виробництва — підприємство віднесено до 35-го класу (ставка ЄСВ — 37,78 %).

За якою ставкою необхідно донараховувати ЄСВ: на день нарахування премії чи на день донарахування ЄСВ?

Якщо в минулих періодах

зарплату (дохід) було нараховано, але не включено до бази для справляння ЄСВ, при виправленні помилки обчислення ЄСВ здійснюється виходячи з розміру ставки, що діяв на день нарахування заробітної плати (доходу), на яку нараховується ЄСВ (п.п. 4.1.4 Інструкції № 21-5).

У цьому випадку використання такої норми стосується виявлення помилок минулих періодів, які пов’язані з неправильним нарахуванням сум страхових внесків (наприклад, виплату працівнику нарахували, а страхові внески на таку виплату не нарахували). Отже, якщо такі помилки допущені до 2011 року — донараховуються внески до ПФУ, а якщо після 01.01.2011 р. — донараховується ЄСВ.

Отже, при виправленні помилки у квітні 2011 року на суму премії ЄСВ нараховують за ставкою, що діяла у січні 2011 року, — 37,77 %, тобто на день нарахування (обчислення, визначення) такого своєчасно не оподатковуваного доходу.

Додамо, що у такому випадку

додаток 4 до Порядку № 22-2 заповнюється у порядку, передбаченому для виправлення помилок з ЄСВ: суми донарахувань (зменшень) з ЄСВ повинні бути відображені в рядках для виправлення помилок за попередні періоди (у таблиці 1 — у рядках 6 і 7; у таблиці 6 — з кодами 2 або 3 у графі 10). Нагадаємо, що про особливості заповнення додатка 4 до Порядку № 22-2 читайте у статті «Звітність з ЄСВ: заповнюємо разом» // «ОП», 2011, № 3, с. 33 — 47.

У

листі № 4149 ПФУ повідомив, що для виправлення помилок, допущених при нарахуванні пенсійних внесків за період до 01.01.2011 р., проектом постанови про внесення змін до Порядку № 22-2 передбачається використання додаткових кодів типу нарахувань: 6, 7, 8 і 9, які можна буде вказувати у графі 10 таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 22-2. На сьогодні діючий Порядок № 22-2 передбачає тільки механізм виправлення помилок, допущених при нарахуванні ЄСВ.

 

Коригування зарплати за минулі періоди

У зв’язку з виявленими помилками деяким працівникам нашого підприємства у квітні 2011 року необхідно донарахувати або навпаки зменшити заробітну плату за попередній період, у тому числі й за грудень 2010 року.

Як у такому випадку бути з ЄСВ? Чи виділяються такі донараховані суми зарплати окремим рядком у таблиці 6 додатка 4 звітності з ЄСВ?

При коригуванні заробітної плати за минулі періоди необхідно керуватися нормами

п.п. 4.3.3 Інструкції № 21-5: якщо заробітну плату нараховують за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вона включається до заробітної плати того місяця, в якому було здійснено нарахування. На це звертає увагу ПФУ в листі від 26.01.2011 р. № 1405/03-36. Слід зазначити, що це відповідає п.п. 1.6.2 Інструкції № 5. Тобто коригування заробітної плати за минулі періоди збільшує (зменшує) дохід місяця, в якому здійснюється таке збільшення (зменшення). Об’єктом для нарахування ЄСВ у такому випадку буде місячний дохід, збільшений (зменшений) на суму коригування заробітної плати за минулий період.

Звертаємо увагу, що

після 01.01.2011 р. ЄСВ треба нарахувати навіть для виплат, які донараховуються за періоди до 2011 року, незважаючи на те, що в період, коли їх мало бути нараховано, справлялися внески до фондів соціального страхування. Наприклад, якщо у грудні 2010 року працівнику забули нарахувати доплату за ненормований робочий день і донараховують її у квітні 2011 року, то з такої суми вже сплачують ЄСВ, а не соціальні внески.

Зазначимо, що донарахування виплат за минулі періоди не вважається помилкою при заповненні

додатка 4 до Порядку № 22-2. Це означає, що такі суми не будуть відображені в рядках для виправлення помилок за попередні періоди (у таблиці 1 — у рядках 6 і 7; у таблиці 6 — з кодами 2 і 3 у графі 10).

У таблиці 6

додатка 4 до Порядку № 22-2 за місяць, в якому здійснено коригування, всю суму нарахованої зарплати для працівника, з урахуванням коригувань, показують одним рядком як дохід цього місяця. При цьому графа 11 таблиці 6 не заповнюється.

Приклад.

У березні 2011 року працівнику помилково не було нараховано надбавку за складність і напруженість у роботі в сумі 1500 грн. Помилку виявлено у квітні 2011 року. Також у квітні нараховано зарплату в сумі 10600 грн. і надбавку за складність і напруженість у роботі в сумі 2650 грн.

Суму надбавки за складність і напруженість у роботі за березень 2011 року в сумі 1500 грн., яку роботодавець нараховує у квітні 2011 року, включають до зарплати за квітень 2011 року. ЄСВ нараховують на загальну суму зарплати працівника за квітень, у тому числі й на суму надбавки за складність і напруженість у роботі за березень, — 14750 грн. (10600 + 1500 + 2650).

При справлянні ЄСВ з максимальною величиною порівнюють загальну суму зарплати працівника за квітень, у тому числі й донараховану суму надбавки за складність і напруженість у роботі за березень, — 14750 грн.

У квітні 2011 року максимальна величина бази нарахування ЄСВ складає 14400 грн. (960 грн. х 15), де 960 грн. — розмір прожиткового мінімуму на працездатну особу у квітні 2011 року.

Оскільки загальний дохід за квітень (14750 грн.) перевищує максимальну величину бази нарахування (14400 грн. = 960 грн. х 15), то ЄСВ справляється лише в межах максимальної величини бази.

У таблиці 6

додатка 4 до Порядку № 22-2 за квітень 2011 року всю суму 14750 грн. показують одним рядком як дохід квітня (у графі 11 ставлять прокреслення).

 

ЄСВ для деяких виплат

З нагоди Міжнародного жіночого дня 8 Березня працівникам підприємства нараховано одноразову грошову виплату. Також у березні 2011 року було виплачено матеріальну допомогу до святкової дати непрацюючим пенсіонерам — колишнім працівникам підприємства.

Чи нараховується ЄСВ на суми таких одноразових грошових виплат штатним працівникам та колишнім працівникам — непрацюючим пенсіонерам?

У

листі № 3116 ПФУ пояснив необхідність нарахування/ненарахування ЄСВ на деякі виплати.

При визначенні

бази для нарахування ЄСВ у вигляді зарплати слід використовувати Інструкцію № 5, а для виплат, що не включаються до бази, — керуватися Переліком № 1170.

Так, ЄСВ

нараховується на суму виплат, які входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат, зокрема:

одноразових заохочень до ювілейних та пам’ятних дат (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5);

— матеріальної допомоги, що має систематичний характер, наприклад на оздоровлення (

п.п. 2.3.3 Інструкції № 5);

— вартості путівок працівникам і членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства (

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5).

Не нараховується

ЄСВ на суми:

— позичок, виданих працівникам для поліпшення житлових умов (

п. 13 розд. I Переліку № 1170);

— матеріальної допомоги разового характеру, що надається окремим працівникам на оздоровлення дітей (

п. 14 розд. I Переліку № 1170);

— допомоги по вагітності та пологах. У

листі № 3116 ПФУ вказує, що особи, які одержують цю допомогу, не віднесені ст. 4 Закону № 2464 до кола осіб, які є платниками ЄСВ. Зауважимо, що таку допомогу не зазначено в ст. 7 Закону № 2464 як базу для нарахування ЄСВ, і згідно з п. 3.2 Інструкції № 5 вона не належить до фонду заробітної плати;

— матеріальної

допомоги до ювілейних, святкових та пам'ятних дат і щомісячної допомоги, що надається непрацюючим пенсіонерам, оскільки вони виплачуються особам, які не перебувають у трудових відносинах. Додамо, що відповідно до п. 3.32 Інструкції № 5 сума матеріальної допомоги, виплачена особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством, не належить до фонду заробітної плати.

Таким чином,

на суми одноразового заохочення з нагоди 8 Березня штатним працівникам підприємства ЄСВ нараховується та утримується, а колишнім працівникам-пенсіонерам — ні.

 

Чи нараховується ЄСВ на суми щомісячного грошового утримання судді, який має право на відставку та продовжує працювати?

Зазначимо, що відповідно до

ч. 1 ст. 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. № 2453-VI судді, який вийшов у відставку, при досягненні пенсійного віку виплачується пенсія на умовах, передбачених ст. 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII або, за його вибором, щомісячне довічне грошове утримання.

Для платників-роботодавців ЄСВ нараховується на суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до

Закону про оплату праці, та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Структура заробітної плати визначена

ст. 2 Закону про оплату праці.

Щомісячне грошове утримання судді, який має право на відставку та продовжує працювати на посаді судді, не визначено базою для нарахування ЄСВ.

Таким чином,

ЄСВ на суми щомісячного грошового утримання суддів не нараховується та не сплачується. Про це йшлося у роз’ясненні ПФУ.

 

ЄСВ і виплати після звільнення

Чи нараховується ЄСВ на суми середньої заробітної плати, яка зберігається за колишнім депутатом місцевої ради після закінчення строку його повноважень, на період працевлаштування, але не більше 6 місяців?

Згідно з

п. 7 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 платниками ЄСВ
є особи, які працюють на виборних посадах в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян та отримують заробітну плату (винагороду) за роботу на такій посаді.

Нарахування ЄСВ за вищезазначених платників здійснюють роботодавці, а саме підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

Платник ЄСВ зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ від бази для нарахування ЄСВ лише за осіб,

які працюють на виборних посадах.

Таким чином, підприємство після звільнення працівника не несе щодо нього обов'язку платника ЄСВ.

Отже,

на суми виплат особам, які на момент їх нарахування не перебувають у трудових відносинах з підприємством, ЄСВ не нараховується. Аналогічні висновки містить і роз’яснення ПФУ.

 

У квітні 2011 року підприємство виплачує премію своїм працівникам за підсумками роботи І кварталу 2011 року. На момент нарахування премії деякі працівники вже звільнилися.

Чи нараховується ЄСВ на суми такої премії звільненим працівникам?

Одразу ж зазначимо, що досить сенсаційне роз’яснення щодо нарахування ЄСВ на суми премії, нарахованої після звільнення працівників, надано ПФУ в

листі № 4149.

Як відомо, щодо деяких категорій осіб існують особливості в частині нарахування ЄСВ. Так, згідно з

ч. 2 ст. 7 Закону № 2464 для осіб, які працюють у сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах, виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, творчих працівників (архітекторів, художників, артистів, музикантів, композиторів, критиків, мистецтвознавців, письменників, кінематографістів) та інших осіб, які одержують заробітну плату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано. Зазначений порядок нарахування ЄСВ поширюється на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час або згідно з рішенням суду — середню заробітну плату за вимушений прогул.

Із

листа № 4149 можна зробити висновок, що для нарахування/ненарахування ЄСВ на виплати для звільнених працівників ПФУ рекомендує ці виплати розглянути за критерієм «за відпрацьований час/за невідпрацьований час».

Так, у

листі № 4149 до виплат за відпрацьований час ПФУ відносить нарахування працівнику після звільнення премії, яка виплачується за результатами роботи. Тому така премія, на думку ПФУ, буде об'єктом для справляння ЄСВ. Для нарахування ЄСВ на суму премії її потрібно поділити на кількість місяців, за які її нараховано. При заповненні таблиці 6 додатка 4 до Порядку № 22-2 у графі 11 обов'язково слід зазначити місяць, за який проведено нарахування.

Слід зауважити, що ПФУ в

роз’ясненні ПФУ (див. попереднє запитання) висловлювався за ненарахування ЄСВ на виплати, які здійснюються на користь фізичних осіб, які не перебувають у трудових відносинах.

На наш погляд, таку премію включають до заробітку місяця, в якому нараховано премію. Оскільки премію за I квартал 2011 року нараховують у квітні 2011 року, то ніякої розбивки за місяцями, за які вона нарахована, для нарахування ЄСВ не потрібно здійснювати — ЄСВ нараховують на загальну суму зарплати (доходу) за квітень 2011 року, у тому числі з урахуванням усієї суми премії за I квартал 2011 року.

Такий самий підхід, на нашу думку, має застосовуватися і при нарахуванні премії після звільнення: сума такої премії — це виплата за місяць, в якому її нараховано. А оскільки премію нараховано фізичній особі, яка вже не є найманим працівником, ЄСВ нараховувати не потрібно. Не слід відображати її і в

додатку 4 до Порядку № 22-2.

На відміну від премії за результати роботи ПФУ в

листі № 4149 також указує на те, що сума компенсації за невикористані щорічні (основну і додаткові) відпустки є оплатою за невідпрацьований час. Тому звільненим особам на суму такої компенсації ЄСВ не нараховують і не відображають у додатку 4 до Порядку № 22-2.

На наш погляд, щодо звільнених працівників треба виходити з норм

Закону № 2464, згідно з якими працівник/фізична особа, яка не перебуває у трудових відносинах з підприємством, установою, організацією, не є платником ЄСВ, а останні (підприємства, організації, установи та підприємці) щодо таких фізичних осіб не є роботодавцями. Тому на суми виплат особам, які на момент нарахування цих виплат не перебувають у трудових відносинах з підприємством, ЄСВ не нараховується.

 

ЄСВ та іноземці

Працівниками нашого виробництва, яке зареєстроване як представництво компанії-нерезидента на території України, є громадяни України та іноземці.

Чи повинно сплачувати представництво іноземної компанії, розташоване на території України, ЄСВ за працівників-іноземців?

Платники ЄСВ визначені

ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, зокрема це:

— роботодавці — дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, філії,

представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), розташовані на території України (абзац шостий п. 1);

— працівники —

громадяни України та особи без громадянства, які працюють у дипломатичних представництвах і консульських установах іноземних держав, філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах іноземних підприємств, установ та організацій (зокрема, міжнародних), розташованих на території України (абзац другий п. 6).

Як бачимо, тільки за громадян України та осіб без громадянства, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, роботодавець (представництво) повинен сплатити ЄСВ.

У

роз’ясненні ПФУ вказано: іноземні громадяни, які працюють у представництвах іноземних підприємств, розташованих на території України, не віднесені Законом № 2464 до платників ЄСВ (вони не зазначені в абзаці другому п. 6 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464) і не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. А отже, ЄСВ на заробітну плату таких працівників не нараховується і не сплачується.

Необхідно додати: якщо

іноземець працює за трудовим договором на підприємствах України, то ЄСВ на виплати, які йому нараховуються, справляється у загальному порядку, оскільки в такому випадку згідно з п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464 він є платником ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі