Теми статей
Обрати теми

Оренда особистого автотранспорту у працівника

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оренда особистого автотранспорту у працівника

 

Наталія ІВЛЄВА, Лілія УШАКОВА, економісти-аналітики Видавничого будинку «Фактор»

 

Підприємством укладено договір оренди особистого транспорту (легкового автомобіля) з фізичною особою, яка є працівником підприємства. У процесі експлуатації транспортного засобу виникає потреба в здійсненні технічного обслуговування та ремонту орендованого автомобіля. Як у такому випадку оподатковується дохід працівника-орендодавця, який він отримує за договором оренди?

(м. Кременчук, Полтавська обл.)

 

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється

розд. IV Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Слід зазначити, що ніякої спеціальної норми, яка б визначала порядок оподаткування доходів фізичних осіб від здавання в оренду рухомого майна, у цьому розділі немає. Тому при оподаткуванні доходів від надання в оренду транспортного засобу слід застосовувати загальні правила оподаткування доходів фізичних осіб. Так, на підставі п.п. 164.2.2 ПКУ суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору, включаються до оподатковуваного доходу платника.

Оскільки орендодавець (фізична особа) є працівником орендаря (підприємства), то орендар є його податковим агентом, на якого покладено зобов’язання утримати та перераховувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з нарахованої орендодавцю орендної плати.

Об’єкт оподаткування

визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди.

Оподаткування доходу у вигляді суми орендної плати здійснюється підприємством за ставкою ПДФО

15 % (17 %) (правила застосування цих ставок див. в «ОП», 2011, № 4, с. 13).

Оскільки договір оренди автомобіля укладено з працівником підприємства, то для цілей застосування ставок ПДФО 15 (17) % з межею 9410 грн. (у 2011 році) порівнюють

загальну суму місячного доходу, тобто саме суму заробітної плати та орендної плати (п. 167.1 ПКУ). При цьому відповідно до роз’яснень ДПАУ, наведених у листі від 03.02.2011 р. № 2346/6/17-0715, № 2918/7/17-0717, у першу чергу в межах 9410 грн. слід оподатковувати доходи у вигляді заробітної плати, а потім інші доходи у міру виникнення у працівника кожного з видів оподатковуваного доходу (на підставі підтвердження первинними документами факту/дати виникнення доходу).

Зазначимо, що в

Податковому розрахунку за формою № 1ДФ податковий агент відображає дохід, отриманий платником податку від надання в оренду автомобіля, (орендну плату) з ознакою доходу «102».

Що стосується єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування (

ЄСВ), то із суми орендної плати, що виплачується фізичній особі, він не справляється. Це пояснюється тим, що згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI до бази для справляння ЄСВ включаються суми винагород, що виплачуються фізичним особам відповідно до договорів цивільно-правового характеру за виконані роботи (надані послуги). Тобто винагорода за цивільно-правовими договорами потрапляє до бази для справляння ЄСВ тільки в разі, якщо такий договір передбачає виконання робіт (ст. 837 Цивільного кодексу України, далі — ЦКУ) або надання послуг (ст. 901 ЦКУ).

Договір оренди, за яким провадиться виплата орендної плати фізичній особі, належить до цивільно-правових договорів

(ст. 759 ЦКУ). Проте здавання транспортного засобу в оренду не є ні виконанням робіт, ні наданням послуг, а отже, не має ознак правовідносин, що регламентують виконання робіт або надання послуг. Підтверджує це і ПФУ в роз'ясненні від 11.03.2011 р. б/н. Крім того, і Мін'юст у листі від 23.02.2004 р. № 8-11-19 указував на те, що договір найму (оренди) не може бути віднесено до договорів про надання послуг.

У

додатку 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого правлінням ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2, виплати за договорами оренди не відображаються.

Тепер розглянемо порядок оподаткування виплат орендодавця при здійсненні орендарем технічного обслуговування, поточного та капітального ремонтів транспортного засобу.

Витрати на технічне обслуговування орендованого автомобіля

.
Згідно зі ст. 801 ЦКУ наймач зобов'язаний підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані. Критерії належного стану для автомобільного транспорту визначені Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженим наказом Міністерства транспорту України від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102).

Технічне обслуговування — це комплекс операцій чи операція щодо підтримання роботоздатності або справності виробу під час використання його за призначенням, зберігання та транспортування

(п. 1.3 Положення № 102). Проведення робіт з технічного обслуговування транспортних засобів (перелік установлено пп. 3.5 — 3.11 Положення № 102) забезпечує безпечність та надійність роботи автомобіля і не розглядається як поліпшення автомобіля. У зв’язку з цим витрати орендаря на проведення технічного обслуговування автомобіля не є доходом орендодавця.

Витрати на поточний ремонт.

Відповідно до п. 3.12 Положення № 102 поточний ремонт виконується у разі потреби, згідно з результатами діагностування технічного стану автомобіля або за наявності несправностей і призначений для забезпечення або відновлення його роботоздатності.

Частиною 1 ст. 776 ЦКУ

визначено, що поточний ремонт речі, переданої в найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. Отже, орендар та орендодавець мають право самостійно визначити в договорі, хто з них та за чий рахунок проводитиме поточний ремонт переданого в оренду автомобіля. Якщо така інформація в договорі не міститься, то застосовуються положення ч. 1 ст. 776 ЦКУ.

Проведення поточного ремонту не призводить до поліпшення автомобіля або збільшення строку його служби, а лише забезпечує або відновлює роботоздатність автомобіля. У зв’язку з цим можна стверджувати, що в разі проведення поточного ремонту орендарем

дохід в орендодавця не виникає. Про це також ішлося в п. 2 листа ДПІ в м. Києві від 10.04.2006 р. № 250/10/31-106.

Витрати на капітальний ремонт.

Капітальний — це ремонт, який виконується для відновлення справності та повного або близького до повного відновлення ресурсу виробу із заміною чи відновленням будь-яких частин, у тому числі базових (п. 1.3 Положення № 102).

Згідно з

ч. 2 ст. 776 ЦКУ, якщо сторони не встановили інше в договорі (або якщо інше не встановлено законом), капітальний ремонт речі здійснює наймодавець (орендодавець) за свій рахунок.

Якщо через будь-які обставини капітальний ремонт автомобіля виконав орендар, то він згідно з

ч. 3 ст. 776 ЦКУ має право:

— зарахувати вартість ремонту в рахунок орендної плати або вимагати відшкодування вартості ремонту;

— вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

З цього випливає, що при здійсненні орендарем капітального ремонту автомобіля

в орендодавця виникає дохід тільки за умови, якщо він не відшкодовує вартість такого ремонту або не погоджується на зарахування вартості ремонту в рахунок орендної плати. У такому разі дохід визначається як додаткове благо (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). Оскільки дохід у вигляді вартості капітального ремонту надається орендодавцю в негрошовій формі, то не варто забувати, що база оподаткування в цьому разі повинна визначатися із застосуванням «натурального» коефіцієнта за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ.

Податковий агент із суми такого доходу утримує ПДФО за ставкою податку 15 (17) % та відображає суму доходу в

Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126».

Щодо моменту виникнення доходу орендодавця зазначимо, що згідно з

листом ДПАУ від 18.07.2007 р. № 8838/5/15-0316 такий дохід виникає в місяці, в якому було завершено ремонт. Однак, ми вважаємо, що логічніше виникнення доходу пов’язувати з моментом повернення автомобіля орендодавцю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі