Теми статей
Обрати теми

Умови оплати праці педагогічних працівників обласного дитячого протитуберкульозного санаторію

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Умови оплати праці педагогічних працівників обласного дитячого протитуберкульозного санаторію

 

Оксана ТКАЧЕНКО, заступник начальника відділу праці і нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України

 

Чи можна встановити педагогічним працівникам обласного дитячого протитуберкульозного санаторію 20-відсоткову надбавку за престижність праці?

Які підвищення посадових окладів можна встановити таким працівникам за роботу з дітьми з різними формами туберкульозних захворювань?

(м. Запоріжжя)

 

Перш за все слід зазначити, що обласний дитячий протитуберкульозний санаторій — це заклад охорони здоров’я.

Стосовно встановлення педагогічним працівникам закладів охорони здоров’я 20-відсоткової надбавки слід керуватися

постановою КМУ «Про встановлення надбавки вчителям, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам і майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І — II рівня акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників» від 05.10.2009 р. № 1130 (далі — постанова № 1130).

На сьогодні

відповідно до чинної постанови № 1130 надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) встановлюється не всім педагогічним працівникам у будь-яких державних чи комунальних закладах, установах та організаціях, а лише тим працівникам і в тих навчальних закладах, які визначені в постанові № 1130. Тобто лише в загальноосвітніх навчальних закладах — учителям, вихователям, директору та його заступникам, які є педагогічними працівниками, а в професійно-технічних навчальних та вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації — викладачам, майстрам виробничого навчання, директору та його заступникам, які є педагогічними працівниками.

Ще раз звертаємо увагу на те, що згідно з чинним законодавством

санаторій — це заклад охорони здоров’я, а не навчальний заклад. Отже дія постанови № 1130 не розповсюджується на його педагогічних працівників й відповідна 20-відсоткова надбавка їм не встановлюється.

Проте слід зауважити, що

постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (далі — постанова № 373)* передбачено встановлення 20-відсоткової надбавки до посадового окладу (ставки заробітної плати) всім без винятку педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування.

* Див. с. 4 цього номера газети. —

Прим. ред.

Надбавка має встановлюватися на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.

Постанова № 373

набирає чинності з 1 вересня 2011 року. У свою чергу постанова № 1130 з 1 вересня 2011 року втрачає чинність.

Отже, з огляду на викладене,

педагогічним працівникам закладів охорони здоров’я з 1 вересня поточного року також буде встановлена так звана надбавка «за престижність праці» в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Щодо встановлення підвищених посадових окладів за роботу у протитуберкульозних установах звертаю увагу на наступне.

На підставі

п. 16 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), оплата праці педагогічних працівників закладів охорони здоров’я має здійснюватися за ставками заробітної плати (посадовими окладами) в розмірах і на умовах, передбачених для аналогічних працівників установ освіти.

Згідно з цим самим

пунктом Інструкції № 102 ставки заробітної плати (посадові оклади) педагогічних працівників установ охорони здоров’я, зокрема санаторіїв, підвищуються на 15 — 20 відсотків.

Крім того, відповідно до

п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102 педагогічним працівникам та помічникам вихователів у протитуберкульозних установах, закладах, відділеннях для дітей, хворих на активні форми туберкульозу, посадові оклади підвищуються на 30 відсотків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі