Теми статей
Обрати теми

Атестація педагогічних працівників дошкільного навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

атестація педагогічних працівників дошкільного навчального закладу

 

Антоніна Клименко, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Після закінчення педучилища (дошкільне виховання) у 1976 році особа працювала вихователем групи продовженого дня у середній школі. У 1982 році закінчила педінститут (вища освіта, спеціальність — учитель російської мови та літератури, учитель початкових класів). З 1980 року по липень 1996 року працювала вихователем у дитячих садках, з вересня 2005 року по теперішній час також працює вихователем. За весь час працівнику відмовляють у проходженні атестації, мотивуючи відсутністю фахової освіти.

Чи може такий вихователь дитячого садка бути атестований та на яку категорію може розраховувати?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 2.1 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310 (далі — Типове положення № 310), за яким здійснювалася процедура атестації педагогічних працівників до запровадження в дію нового Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930), атестації на відповідність посаді з установленням однієї з кваліфікаційних категорій підлягають педагогічні працівники з вищою освітою, зокрема вчителі всіх спеціальностей, а також вихователі.

Під вищою освітою для застосування

Типового положення № 310 слід розуміти освіту, отриману в інститутах, університетах, академіях та інших вищих навчальних закладах, перелік яких зазначений у розд. I «Вища освіта» додатка 4 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102.

Пунктом

4.1 Типового положення № 930 також установлено, що атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться, зокрема, щодо вихователів, які мають вищу педагогічну або іншу вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра (повну вищу освіту).

Однак, на жаль, до цього часу не розроблено та не затверджено на нормативному рівні Типових кваліфікаційних характеристик за конкретними посадами педагогічних працівників, у тому числі вихователів дошкільних навчальних закладів, що стало основною причиною непогодження галузевою профспілкою

Типового положення № 930.

Тому на даний час при атестації педагогічних працівників використовують

Кваліфікаційні характеристики педагогічних працівників, для яких установлені кваліфікаційні категорії, що опубліковані в Збірнику наказів Міністерства освіти України, № 5 — 6 за березень 1994 року.

Цими

Кваліфікаційними характеристиками до вихователя дошкільного навчального закладу, який має вищу педагогічну (не за фахом) освіту або університетську освіту, для присвоєння вищої кваліфікаційної категорії висуваються такі вимоги: стаж практичної роботи вихователем у дошкільному навчальному закладі не менше 10 років, для першої кваліфікаційної категорії — не менше 7 років, для другої кваліфікаційної категорії — не менше 5 років.

Тож наявність вищої освіти, отриманої після закінчення педагогічного інституту, та зазначеної вище тривалості стажу педагогічної роботи

дають право вихователеві дошкільного навчального закладу претендувати на атестацію з установленням відповідної кваліфікаційної категорії.

При цьому слід також звернути увагу на те, що згідно з

ч. 1 ст. 32 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III атестація педагогічних працівників дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типів і форми власності є обов'язковою і здійснюється, як правило, один раз на 5 років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі