Теми статей
Обрати теми

Щодо надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Редакція ОП
Постанова від 16.06.2011 р. № 41

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Щодо надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Постанова від 16.06.2011 р. № 41

 

Відповідно до статей 4, 11 та 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» та з урахуванням звернення Федерації профспілок України правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Враховуючи, що особи, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують знаходитися у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням,

підтвердити їх право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) підприємства, установи, організації

із загальнообов’язкового державного страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

2. Виконавчій дирекції Фонду довести цю постанову до виконавчих органів відділень Фонду.

 

Голова правління І. Рішняк

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Соціальні послуги від ФСС ТВП

 

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС ТВП) у постанові, що коментується, звернув увагу на питання щодо отримання особами, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, соціальних послуг. Розберемося з окремими нюансами з цього приводу.

Надання соціальних послуг.

У цьому питанні, перш за все, необхідно спиратися на норми Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240).

Так, відповідно до ст. 34 Закону № 2240 під

соціальними послугами розуміють оплату путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей до дитячих оздоровчих закладів, придбання дитячих новорічних подарунків.

При цьому, як зазначено у ст. 2 Закону № 2240,

застрахована особа — найманий працівник, а у випадках, передбачених Законом № 2240, також інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Суть проблеми.

Останнім часом роботодавці відмовляють у наданні соціальних послуг особам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Аргументація такої відмови полягає у такому: оскільки з 01.01.2011 р. перебування у такій відпустці не зараховується до страхового стажу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, то й претендувати на соціальні послуги від ФСС ТВП такі особи не можуть.

Тут звертаємо увагу, що надання соціальних послуг

не залежить від страхового стажу.

Роз’яснення офіційних органів.

Постановою, яка коментується, ФСС ТВП наголошує, що особа, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжує перебувати у трудових відносинах із роботодавцем. А отже, не втрачає свого статусу застрахованої особи. Про це також відзначалося в листі ФСС ТВП від 17.06.2011 р. № 01-16-1789.

З цієї позиції ФСС ТВП у постанові, що коментується, доходить висновку: особи, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,

мають право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів ФСС ТВП, зокрема на оплату путівок на санаторно-курортне лікування.

 

Людмила БЄЛЄВЦОВА, економіст-аналітик

Видавничого будинку «Фактор»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі